I nakon stečaja u “Dajnersu”: Zbog neplaćanja rata na crnoj listi Kreditnog biroa – Bankar.rs
Platne karticeSLIDER

I nakon stečaja u “Dajnersu”: Zbog neplaćanja rata na crnoj listi Kreditnog biroa

Građani koji su na vreme izmirivali svoje obaveze prema “Dajnersu” i nisu kasnili sa uplatama više od 60 dana, nemaju evidentirano kašnjenje u Kreditnom birou i neće imati problema da se ponovo zadužuju kod svojih banaka.

Oni koji su se oglušili o saopštenja ove kompanije i nisu nastavili da otplaćuju svoje rate i posle pokretanja stečaja ne mogu da računaju na nove zajmove u naredne tri godine, koliko će se kašnjenje voditi u Kreditnom birou, piše “Politika”.
“Dajners” je imao oko 35.000 članova i svima je stiglo obaveštenje da nastave sa otplatom. Mnogi vlasnici “dajners” kartica očigledno nisu ozbiljno shvatili obaveštenja ove kompanije i savete da nikako ne bi trebalo da prestanu da plaćaju dospele račune i rate. Oni su se ugovorom obavezali na to i novonastale okolnosti tu ništa ne menjaju, jer će rate kad-tad stići na naplatu.
Tako je jedna čitateljka ovog lista bila neprijatno iznenađena kada su, u banci u kojoj je kaže uredan klijent, odbili da joj refinansiraju postojeći keš zajam s obrazloženjem da je u Kreditnom birou evidentiran njen dug prema “Dajnersu”.
Dušan Uzelac, direktor finansijskog portala “Kamatica”, savetovao je ranije svim korisnicima ovih kartica da se prema informaciji o stečaju “Dajners klub internešenela” ne ophode kao prema mogućnosti izbegavanja obaveza.
– Ugovorom su se obavezali da će izmirivati račune. Nove okolnosti tu ništa ne menjaju. Rate će kad-tad doći na naplatu. Zato je važno da gledaju kako da to završe u skladu sa ugovorom i da ne narušavaju finansijsku konstrukciju – rekao je Uzelac.
U julu je Privredni sud otvorio stečaj nad “Dajnersom” zato što je od početka maja račun firme bio u blokadi i što ne može da ispunjava obaveze prema poveriocima. Zahtev za pokretanje stečaja podneo je sam “Dajners”, odnosno novi vlasnik “Erste kard klub”.
Tags
Back to top button