Inovacije u plaćanjima: Unos PIN-a već postaje suvišan – Bankar.rs
ANALIZEPlatne karticeSLIDER

Inovacije u plaćanjima: Unos PIN-a već postaje suvišan

Redovi pred blagajnama trebalo bi da pripadaju prošlosti u najkraćem mogućem roku.

Prvi korak u tom smeru bilo je uvođenje beskontaktne bankovne kartice, koja ne samo da pojednostavljuje proces plaćanja, nego ga značajno skraćuje. Na tome ne bi trebalo stati, kompanije kao što je VISA rade na daljim koracima na olakšavanju kupovine, izveštava list Standard.

Novi korak je da je NFC tehnologija, na kojoj su zasnovana beskontaktna plaćanja, prebačena na tzv. nosive artikle. U slučaju VISE to su inteligentni satovi, koji se nazivaju Smart Satovi, ili samo prstenovi, kojima možete platiti bez kontakta na ATM terminalu. Prednosti ističe Kurt Tojner, menadžer za VISU u Austriji: „To su stvari koje su uvek tu”.

Banke se takođe oslanjaju na gadgete u promovisanju bezgotovinskih plaćanja.

Austrijska ERSTE BANKA ima ATM kartični stiker koji može da da se zalepi na vaš smartphone. Dakle, imate novčanik na telefonu  kuda god idete. Takođe narukvice – u početku samo u crnoj boji, sada se nude u nekoliko boja i stilova. Mikročipovi bankarskih kartica se stavljaju u te trake i od dodatka postaju novčanik na ručnom zglobu. S obzirom da je unos PIN -a eliminisan „svaka transakcija se obavlja bez dodira”, kaže Ertan Piskin, rukovodilac kartičnog poslovanja u Erste banci Austrija.

Budući da je ponašanje kupaca promenilo, menjaju se i mediji putem kojih se može plaćati. U BANK AUSTRIA se uvek oslanjate na telefon i imate bankarsku karticu u SIM kartici uključujući i digitalna rešenja za upravljanje finansijama na vašem mobilnom telefonu putem aplikacije. Na primer, računi mogu biti transferisani na aplikaciju fotografijom automatski.

RAIFFEISEN takođe upotrebljava mobilne telefone kao mobilni novčanik. Od septembra novac može biti poslat sa telefona na telefon bez unosa IBAN-a i BIC-a. Primalac dobija svoj novac, a uplatilac se odmah tereti. Ovo je kreirano kako bi se olakšale isplate pojedinačnih ili zajedničkih računa u restoranima.

Usluge se često razvijaju u saradnji sa spoljnim partnerima, posebno tzv Fintech-ima. Isto je i u slučaju prvog Evropskog inovacijskog centra VISE u Londonu.  „Inovacije su često preuzete od start-upa”, kaže Tojner.

Fokus VISI-inih biometrijskih rešenja poput otiska prsta je da se ulazak PIN-a učini suvišnim. Iako su te procedure „puno lakše i sigurnije” mnogi ljudi još uvek strahuju, kaže Tojner. Prema njegovim rečima, razvoj platnih transakcija je „ludilo”. Ali i odmah dodaje: „Ja sam oduševljen sta je sve još tek moguće”.

Tags
Back to top button