Ovo su najveće svetske banke za upravljanje privatnom imovinom – Bankar.rs
ANALIZESLIDER

Ovo su najveće svetske banke za upravljanje privatnom imovinom

Švajcarski UBS zadržao je u 2016. poziciju vodeće svetske banke za upravljanje privatnim bogatstvima, s imovinom pod upravljanjem od 2.600 milijardi dolara, najnoviji su podaci Scorpio Partnershipa.

Iza UBS-a slede Bank of America, Morgan Stanley i Wells Fargo. Na petom mestu je Royal Bank of Canada, a na šestom, za jedno niže nego godinu ranije, nalazi se švajcarski Credit Suisse.

Najveći skok na listi 25 najvećih banaka za upravljanje privatnim bogatstvima lani je postigla China Merchants Bank, koja se popela za pet mesta, na 15. poziciju. Na listu je ušla još jedna kineska banka – Bank of China, zauzevši 24. mesto

S druge strane, najstrmiji pad na listi najvećih banaka za upravljanje privatnim bogatstvima zabeležio je Deutsche Bank. S padom imovine pod upravljanjem za 28 posto, na 227 milijardi dolara krajem 2016., banka je potonula za pet mesta na toj listi, zauzevši 16. mesto.

Uopšteno, Scorpio je utvrdio da 25 najvećih banaka za upravljanje bogatstvom u svetu upravlja s 13.300 milijardi dolara vrednom imovinom klijenata koji imaju najmanje milion dolara imovine. Time one drže 63,2 posto tog specijalizovanog bankarskog tržišta.

Operativna dobit te industrije, pak, lani je stagnirala, jer su banke za upravljanje privatnom imovinom suočene s niskim ili negativnim kamatnim stopama, kao i pojačanim preferencijama svojih bogatih klijenata za pasivnim ulaganjima.

Tags
Back to top button