Neto dobit Erste grupe 624,7 miliona evra – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDER

Neto dobit Erste grupe 624,7 miliona evra

Za četvrtinu manju neto dobit zabeležila je austrijska Erste grupa u prvom polugodištu ove godine.

Kako su iz te banke saopštili u petak, u prvih šest meseci ostvarena je neto dobit od 624,7 miliona evra nasuprot 841,7 miliona evra u istom lanjskom razdoblju.

Austrijskom zajmodavcu značajno se pogoršao povrat na kapital – s prošlogodišnjih 14,9 posto pao je na 9,9 posto.

Ukupni prihodi dostigli su 3,29 milijardi eura što je 0,7 posto niže. Gledano po segmentima, pad je ostvaren u neto prihodima od kamata koji su smanjeni 2,3 posto na 2,14 milijardi evra uprkos rastu kreditne aktivnosti dok prihod od trgovanja bilježi smanjenje preko 14 posto na 102 miliona.

No, zato prihodi od naknada i provizija bilježe rast od gotovo tri posto na 910,9 miliona evra. Erste grupa je u tom razdoblju ostvarila rast kredita za 6,7 posto i rast depozita klijenata za 11,6 posto. To je izgleda bilo dovoljno da prvog čovjeka banke preplavi optimizam.

“Teško je naći neku banku u Evropi koja može pokazati takvu vrstu rasta. Delom je to jednostavno rezultat činjenice da nam je takav poslovni model te naravno i toga da je centralna i istočna Evropa najbrže rastuća regija u Evropi”, istakao je izvršni direktor Andreas Treichl.

Govoreći o budućnosti, napomenuo je da banka sebi ne može dopustiti opuštanje.

“Uprkos snažnim rezultatima u području kredita i depozita, naši prihodi od kamata padaju. Niske kamatne stope i isplativost našeg portfelja obveznica zahteva našu pažnju. Naši prihodi od taksi i naknada postupno rastu, što je dobro i što smatram uspehom, s obzirom da nastavljamo da budemo vrlo oprezni oko vrste proizvoda i usluga koje pružamo našoj širokoj bazi klijenata. Cilj nam je da ostanemo na tragu moguće umerenog, ali stabilnog rasta te smatram realističnim da će nam prihodi ponovo porasti”, dodao je Treichl.

Tags
Back to top button