UniCredit povećao neto dobit u drugom kvartalu na 945 miliona evra – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDER

UniCredit povećao neto dobit u drugom kvartalu na 945 miliona evra

Italijanski bankarski div UniCredit u četvrtak je izvestio da mu je neto dobit u drugom kvartalu 2017. godine u poredjenju s godinom ranije uvećana za gotovo 3,2 posto, na 945 miliona evra, uz podršku nižih rezervacija za loše zajmove.

Ukupni prihodi UniCredita u drugom su tromesečju smanjeni za osam posto prema istom razdoblju prošle godine, na 4,86 milijardi eura, izvestili su iz najveće italijanske banke po imovini.

Pad prihoda uglavnom se pripisuje nižim prihodima od trgovanja, koji su smanjeni za 46 posto u poredjenju s istim razdobljem godine ranije, na 462 miliona evra.

Na visinu neto dobiti u istom razdoblju prošle godine povoljno su uticali niži troškovi i jednokratne stavke, uključujući 216 miliona evra kapitalnog dobitka od UniCreditove prodaje udela u kartičarskoj kompaniji Visa Europe, napominju nadalje u poslovnom izveštaju.

“Ovom kvartalu pogodovalo je ekonomsko okruženje koje je podsticajno u Evropi”, kratko je komentarisao poslovne rezultate izvršni direktor Jean Pierre Mustier i dodao da zajmodavac takođe počinje ubirati koristi od interne reorganizacije.

U decembru 2016. godine italijanska banka je objavila da u sklopu restruktiriranja planira prodati nove dionice, ukinuti hiljade radnih mesta i smanjiti značajan deo loših zajmova. U februaru je UniCredit dovršila 13 milijardi eura vrednu emisiju, ključne okosnice plana za osnaživanje svojih finansija i podizanje profitabilnosti.

UniCredit je prošlog meseca potpisao konačni sporazum s Pacific Investment Managementom (Pimco) i Fortress Investment Groupom o prodaji 18 milijardi evra loših zajmova.

Na ime rezervacija za pokriće potencijalnih gubitaka po nenaplativim odnosno teško naplativim zajmovima, UniCredit je u drugom kvartalu izdvojio 564 miliona evra, nasuprot 884 miliona evra rezervacija u istom razdoblju prošle godine, pokazao je poslovni izveštaj.

Tags
Back to top button