Evo gde velike banke sele poslovanje nakon Brexita – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDER

Evo gde velike banke sele poslovanje nakon Brexita

London će ipak verovatno prestati biti glavno svetsko finansijsko središte, jer kako je pokazao poverljivi izveštaj Deutsche Banka, investicione banke računaju kako će preseljenjem poslovanja izvan Velike Britanije brzo ostvariti prednosti rezervisane za nove velike ulagače.

Interni dokument, u koji je uvid dobio Business Insider nazvan ‘Brexit Briefing‘, zaključuje kako će konkurenti Deutsche Banka vrlo verovatno ojačati poslovanje izvan Londona, i to ponajviše u Irskoj, Francuskoj, Nemačkoj i Luksemburgu, a gde već imaju podružnice. Iz Deutsche Banka službeno nisu želeli komentisati taj dokument.

U njemu pak stoji kako bi Barclays i Bank of America Merrill Lynch mogli prebaciti njihovo tržišno poslovanje u Dublin, dok Goldman Sachs ima podružnice u Parizu i Frankfurtu, koje bi mogao iskoristiti za zadržavanje pristupa zajedničkom tržištu 27 država EU nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo službeno istupi iz Unije. JPMorgan bi pak svoje poslovanje mogao prebaciti u podružnicu u Luksemburgu.

Deutsche Bank bi težište londonskog poslovanja vratio u matičnu Nemačku, kao što bi i BNP Paribas svoje prebacio u Francusku.

Banke gube pasoš

Prema propisima EU trenutno je evropskim bankama dozvoljeno da imaju podružnice u Ujedinjenom Kraljevstvu, a koje ne moraju biti posebno kapitalizovane, u odnosu na matične kompanije. Slično tome, i banke izvan prostora EU mogu putem londonskih podružnica plasirati svoje usluge klijentima širom Unije.

Korištenje bankarskog pasoša koji omogućava bankama u Londonu pristup jedinstvenom tržištu EU28 moglo bi se okončati nakon odluke Britanaca na referendumu o istupanju iz EU-a.

S obzirom na to da je dovedeno u pitanje zadržavanje postojećih klijenata, stoji u dokumentu Deutsche Banka, banke bi mogle početi bežati iz Londona, što će staviti pod pritisak Evropsku centralnu banku (ECB) koja reguliše bankarski sistem eurozone.

Ako se taj scenario ostvari, otvara se i pitanje nedostatka radne snage jer će banke svakako pokušati da angažuju lokalne stručnjake i talente. No s druge strane, Velika Britanija bi mogla olabaviti pravila i smanjiti poresko opterećenje kako bi London ostao atraktivnije finansijsko središte.

Velika dokapitalizacija

Inače, predsednik uprave JPMorgana Jamie Dimon prošle je nedelje upozorio kako bi banke mogle biti prisiljene da presele hiljade radnika izvan Velike Britanije. Richard Gnodde, supredsednik Goldman Sachs Internationala nije odbacio mogućnost preseljenja dela ili svih 6.500 radnika iz Velike Britanije u Evropu.

Deutsche Bank nadalje upozorava kako će njihova podružnica u Londonu dugoročno izgubiti pristup klijentima u EU-u. Smatraju kako je to najizgledniji ishod pregovora EU-a i Velike Britanije, jer vlada Therese May neće pristati na evropski uslov slobode kretanja preko granice.

Ako se taj scenario pokaže tačnim, evropske banke će morati svoje podružnice u Londonu dokapitalizovati, a Boston Consulting Group procenjuje kako je u pitanju inekcija teška oko 40 milijardi evra, kako bi se poslovanje održalo na postojećim nivoima.

Tags
Back to top button