UniCredit od ponedeljka kreće s dokapitalizacijom – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDER

UniCredit od ponedeljka kreće s dokapitalizacijom

Italijanski bankarski div UniCredit objavio je da će početkom iduće sedmice izdati prava u vrednosti 13 milijardi evra u sklopu mera jačanja kapitalne osnovice, a izdanje planiraju zaključiti u roku od mesec dana.

UniCredit je službeno najavio izdanje prava u trogodišnjem strateškom planu sredinom decembra, predstavivši ga kao centralnu meru jačanja kapitalne osnovice nakon otpisa nenaplativih zajmova i drugih jednokratnih troškova.

Početkom sedmice objavili su i da su zbog ukupno 12,2 milijarde evra otpisa u četvrtom tromesečju i dodatnih milijardu evra drugih jednokratnih troškova, zaključili prošlu godinu s neto gubitkom od oko 11,8 milijardi evra i stopom adekvatnosti kapitala od osam posto, ispod regulatornog minimuma.

Stopa će ponovo porasti iznad minimalnih 10 posto nakon izdanja prava, koje je u bančinom najnovijem saopštenju najavljeno za ponedeljak 6. februara, a trebalo bi biti zaključeno pre 10. marta.

Postojećim deoničarima biće po načelu prava preče kupovine ponuđeno 13 novih za pet postojećih deonica, po ceni od 8,09 eura po dionici. To odgovara popustu od oko 38 posto na njihovu teoretsku tržišnu cenu u budućnosti, navodi se u saopštenju objavljenom u sredu.

U UniCreditu procenjuju da će izdati maksimalno 1,6 milijardi novih deonica. Prodaju će voditi udruženje banaka, uključujući Morgan Stanley, UBS i Bank of America Merrill Lynch. Ti će zajmodavci takođe kupiti novoizdane deonice koje eventualno ostanu neprodane.

Planiraju takođe smanjiti portfelj nenaplativih kredita ukupnog iznosa 17,7 milijardi evra, pri čemu bi prva faza tog procesa, trebalo biti zaključena najkasnije do kraja ove godine.

Seebiz.eu

Tags
Back to top button