EIF i UniCredit potpisali sporazum – 160 miliona evra za MSP – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKESLIDER

EIF i UniCredit potpisali sporazum – 160 miliona evra za MSP

Evropski investicioni fond (EIF) i UniCredit potpisali su u Beču na Euromoney konferenciji InnoFin sporazum o garancijama sa ciljem da se poveća kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP) u osam zemalja.

Sporazum InnoFin omogućava UniCreditu da preko svojih banaka ponudi dodatno finansiranje od 160 mil EUR inovativnim kompanijama u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji.

Banke u Srbiji i BiH će biti podržane garancijama koje obezbjeđuje EIF, kao i od strane programa Horizon 2020, dok će garancije za banke u članicama EU biti podržane od strane Investicionog plana za Evropu.

– Zahvaljujući novom krovnom sporazumu i široko rasprostranjenoj mreži imamo mogućnost da dodatno podržimo razvoj inovativnih malih i srednjih preduzeća u različitim zemljama u kojima će naši klijenti imati lakši pristup finansiranju, ali i povoljnijim cenama – rekao je direktor UniCredit za poslovanje u centralnoj i istočnoj Evropi Karlo Vivaldi.

InnovFin SME Guarantee Facility je uspostavljen u okviru “EU InnovFin Finance for Innovators” inicijative koja je podržana od Horizon 2020. Ona pruža garancije i kontra-garancije za finansiranje duga između 25.000 evra i 7,5 miliona evra kako bi se poboljšao pristup kreditima za inovativna mala i srednja preduzeća (do 499 zaposlenih).

Tags
Back to top button