Banka Engleske pogoršala prognozu pada BDP-a na 11 odsto – Bankar.rs
ANALIZESVE VESTI

Banka Engleske pogoršala prognozu pada BDP-a na 11 odsto

Banka Engleske (BoE) procenila je da će britanska ekonomija u četvrtom tromesečju pasti za 2,0 odsto zbog novih korona mera zatvaranja zemlje, te da će u celoj 2020. godini recesija iznositi rekordnih 11 procenata, što je više od minus 9,5 odsto koliko je predviđala u martu.
“Ekonomski izgledu su i dalje vrlo neizvesni. Zavise od razvoja pandemije i mera preduzetih radi zaštite javnog zdravlja, kao i od suštine i prelaska na nov trgovinski aranžman između Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva”, saopšteno je iz britanske centralne banke, prenosi Rojters.

Banka je na poslednjoj sednici zadržala referentnu kamatnu stopu na 0,1 odsto, a odlučila je i da poveća svoj ionako ogroman program podsticaja putem kupovine obveznica za više od očekivanih 150 milijardi funti (195 milijardi dolara), pripremivši se za ekonomsku štetu od novog zatvaranja zbog korona virusa i očitog rizika od Bregzita .

BoE je povećala obim svog programa kupovine obveznica na 895 milijardi funti, što je za 50 milijardi funti više nego što je očekivala većina ekonomista u anketi Rojtersa.

Ovaj potez centralne banke dolazi nakon što je Engleska uvela četvoronedeljno zatvaranje kako bi obuzdala drugi talas Kovida-19, koji sada dnevno odnosi isto onoliko života Britanaca kao u maju.

Centralna banka sada očekuje da će britanska ekonomija tek u prvom kvartalu 2022. godine nadmašiti nivo na kom je bila pre pandemije, dok je ranije predviđala da će oporavak biti završen do kraja 2021.

Prema proceni BoE, bruto domaći proizvod zemlje će u prvom kvartalu iduće godine verovatno zabeležiti pad od 1,0 odsto, zbog mera zatvaranja u poslednjem tromesečju ove godine.

Stopa nezaposlenosti bi, po novim projekcijama, trebalo da dostigne vrhunac od 7,75 posto u drugom kvartalu sledeće godine, što je znatno više od poslednjeg pokazatelja od 4,5 procenata, navodi BoE.

Bruto domaći proizvod Britanije će 2021. godine verovatno porasti za 7,25 posto, odnosno manje od prethodne prognoze od 9,0 procenata.

Dvogodišnja prognoza inflacije je zadržana na nepromenjenom nivou od 2,0 odsto, što je ciljana stopa centralne banke.

Funta je porasla prema dolaru i evru nakon saopštenja BoE, dok su prinosi na obveznice pali.

Tags
Back to top button