Intervju: Predsednik UO Komercijalne banke dr Vladimir Krulj (video) – Bankar.rs
INTERVJUISLIDER

Intervju: Predsednik UO Komercijalne banke dr Vladimir Krulj (video)

„Proces evrointegracija je jasna predvidiva budućnost za srpske građane“, izjavio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije i predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke dr Vladimir Krulj, gostujući u udarnom terminu na programu britanske Skaj Njuz televizije.

On je posebno ukazao na veoma dobre rezultate ekonomskih reformi u Srbiji. „Fiskalna konsolidacija je dala sjajne rezultate. Pomenuo bih samo da vlada premijera Vučića radi odličnu stvar kada je reč o ekonomiji. Na „Doing business“ listi Svetske banke, Srbija je rangirana kao 47-ma od 189 zemalja. Važno je reći da je stabilizovana i stopa rasta, koja se sada kreće na nivou od oko 3%, a predviđa se da će se u narednim godinama kretati na nivou između 3,5 i 4,5%. Važno je istaći i da je većina ovih stvari promenjena zahvaljujući evropskom putu Srbije. Pomenuo bih još jednu važnu stvar, a to je da se fiskalni deficit Srbije kreće oko nivoa predviđenog kiterijumima iz Mastrihta, sa čim mnoge evropske zemlje ne mogu da se pohvale.“

Krulj je pojasnio da postoji mnogo razloga zašto premijer Vučić i Vlada Srbije slede jasnu evropsku politiku.

„Srbija dve trećine svoje spoljnotrgovinske razmene ostvaruje sa zemljama Evropske Unije, a važno je reći da je oko 75% svih stranih ulaganja u Srbiji posle 2001. godine došlo iz zemalja EU“, kazao je predsednik UO.

Dr Vladimir Krulj je takođe istakao da je premijer Vučić jasno naglasio da je evropski put pravi put za Srbiju.

On je dodao da je Srbija svesna da je potrebno da prihvati evropske vrednosti. „Potrebno je prihvatiti vladavinu prava na kojoj insistira evropska strana i potrebno je odgovorno ponašanje. To je ono što vlada radi, tako uspevamo da ostanemo na pravom putu. Samo ove godine, ostvarena su direktna strana ulaganja u iznosu od oko dve milijarde evra, a sledeće godine planiramo priliv na istom nivou. Tu evropski partneri igraju glavnu ulogu“, istakao je Krulj.

„Građani Srbije u prilici su da nakon tri godine ekonomskih reformi, a koje nisu bile politički popularne onda kada su preduzete, vide rezultate i to je razlog zašto veruju ovoj vladi i zašto veruju u evropski put Srbije“,zaključio je ekonomski savetnik u Vladi Srbije i predsednik Upravnog odbora Komercijalne banke dr Vladimir Krulj.

Tags
Back to top button