Predloženim izmenama Zakona o akcizama menja se porez na goriva, poskupljuju cigarete – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Predloženim izmenama Zakona o akcizama menja se porez na goriva, poskupljuju cigarete

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je radnu verziju izmena i dopuna Zakona o akcizama koje će se odnositi na strukturu kontrolne akcizne markice, proširivanje liste oporezovanih proizvoda za pušače i rokove za uvođenje akciza za komprimovani prirodni gas.

Kako piše Blic Biznis, u radnoj verziji Izmena i dopuna Zakona o akcizama promenjene su neka rešenja, definisana septembra prošle godine, a primedbe na ovaj dokument trebalo bi da se dostave do 24. oktobra, prenosi Beta.

Istaknuto je da se najvažnije promene odnose na politiku oporezivanja energenata, odnosno povraćaja akcize za neke kategorije transportnog saobraćaja.

Pored toga, definisano je i pomeranje rokova za uvođenje ovog nameta na komprimovani prirodni gas, koji se koristi kao motorno gorivo, i to za godinu dana.

Izmene će pretrpeti i struktura kontrolne akcizne markice sa QR kodom i to uvođenjem produkcionog i zbirnog.

Noivna je i da se proširuje lista oporezovanih proizvoda pušača, pa je tako pored nikotinskih vrećica, koje su postale akcizni proizvod, od januara ove godine, na listu od 1. januara 2025. godine dodati i biljni proizvodi za pušenje, odnosno zagrevanje.

Navedeno je da se u nacrtu izmena i dopuna zakona nominalne akcize, kod derivata nafte, cigareta, kafe i alkohola, nisu menjale, međutim, jesu u delu koji se odnosi na refakciju akciza za derivate nafte, odnosno povraćaj, koji bi sa sadašnjih 15,19 otišao na 34,56 dinara po litru.

To praktično znači da je u ovom delu urađena značajna revizija politike akciznog oporezivanja, za šta se godinama unazad zalaže Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za Blic Biznis kazao je da u radnoj verziji zakona ima elemenata koji su naftaši godinama unazad sugerisali vlasti.

„Mi se već duže vreme zalažemo za reviziju politike akciznog oporezivanja energenata, pre svega kako bi se sprečili odlivanje potrošnje derivate nafte u zemlje u okruženju. Nominalne akcize na derivate nafte su ustanovljena prvog maja ove godine i one se u ovoj radnoj verziji izmene Zakona, nisu menjale. Za litar dizela i benzina akciza iznosi 69,12 odnosno 67,22 dinara, a na tečni naftni gas je 52,49 po kilogramu“, kazao je on.

Dodao je da su ubačene neke bitne izmene.

„Naime, transporteri prema postojećem zakonu imaju pravo na refakciju akcize na motorno gorivo koje koriste za prevoz putnika i terete u iznosu od 15,19 dinara po litru. Međutim i pored prava na povrat akcize, transporteri koji se bave međunarodnim transportom su se opredeljivali za kupovinu goriva u zemljama u okruženju. Ako bi se usvojile predložene izmene i refakcija povećala na 34,56 dinara po litru, onda bi se kupovina goriva usmerila ka domaćem tržištu“, rekao je Mićović.

Tags
Back to top button