Prognoza Republičkog zavoda za statistiku: Inflacija na kraju godine od 3,7 do 4,1 odsto – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Prognoza Republičkog zavoda za statistiku: Inflacija na kraju godine od 3,7 do 4,1 odsto

Republički zavod za statistiku objavio je prognoze kretanja inflacije na osnovu dva modela, koji pokazuju da bi stope rasta cena u poslednjem tromesečju ove godine mogle da se kreću u rasponu od 3,7 do 4,1 odsto.

„Rezultati modela oba indikatora u četvrtom kvartalu 2024. ukazuju, i dalje, na smirivanje inflacije, ali mnogo sporije nego u prvoj polovini godine“, stoji u analizi RZS u okviru edicije „Trendovi“.

„Signali modela vodećeg indikatora IPC RZS ukazuju na međugodišnje stope rasta potrošačkih cena od oko 3,7 odsto, dok, rezultati modela inflatornih očekivanja (prosečnog potrošača i sektora trgovine na malo) ukazuju na međugodišnje stope rasta na oko 4,1 odsto“, naveo je RZS u „Trendovima“.

Skreću pažnju i na to da je u poslednjih pet kvartala, odnosno od trećeg tromesečja 2023. godine, davao mnogo opreznije rezultate od modela vodećeg indikatora, iako je, kako ističu, u proseku greška prognoze oba modela približna, ali u suprotnim smerovima, i da se zato ostvarena inflacija najčešće nalazila u opsegu rezultata oba modela.

Naveli su i da je međugodišnja inflacija od aprila do kraja 2023. godine brže usporavala nego u mesecima 2024. godine, i to skoro duplo ( 1,9 puta), „permanetno se suočavajući sa sve nižom međugodišnjom inflatornom bazom iz meseca u mesec 2023. godine“.

Očekuje se, kako su istakli, da će najavljene mere akcije „Najbolja cena“ u septembru i oktobru mesecu doprineti bržem usporavanju rasta potrošačkih cena a naglasili su i da su „simulirani preliminarni efekti“ te akcije uključeni u prikazane modele prognoze oba indikatora.

„Na usporavanje rasta inflacije trebalo bi da utiče i cena goriva, koja će, na osnovu modela i indikatora imati opadajuću putanju do kraja ove godine, tako da se u četvrtom kvartalu 2024. očekuje da ima čak i međugodišnji pad (-2,4 odsto)“, istakli su analitičari RZS u „Trendovima“.

Napominju i da će efekat rasta cena električne energije za domaćinstva i gasa iz novembra 2023. potpuno iščeznuti u poslednjem tromesečju ove godine.

„Na kraju, rast cena duvana, prema predviđenom kalendarskom julskom rastu akciza, registrovan je tek u podacima za avgust mesec (a ne u julu, kao ranijih godina), čime je ‘inflacija duvana’ dodatno usporena jedan mesec, što se odrazilo i na nešto nižu međugodišnju stopu cene duvana u celoj 2024. na 7,9 odsto, umesto 8,2 odsto“, objasnili su iz RZS.

Tags
Back to top button