Više od 1.000 izvršnih direktora napustilo kompanije: Evo zašto je 2023. kobna godina – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Više od 1.000 izvršnih direktora napustilo kompanije: Evo zašto je 2023. kobna godina

Iako 2023. i dalje traje, konstatuje se sledeće: “Bila je ovo loša godina za izvršne direktore”. Oni su napuštali svoje položaje dosta nego ranije, jer su njihovi učinci – i njihovo ponašanje – bili pod većim nadzorom korporativnih odbora.

Više od 1.000 ljudi na poziciji CEO napustilo je svoje kompanije ove godine, prema novim podacima, što je 33 odsto više nego lani i najveći ukupan broj u prvih sedam meseci ove godine, od kada je kompanija za istraživanje osoblja “Challenger, Gray & Christmas” počela da prati stanje 2002.

Prosečan mandat izvršnog direktora značajno se smanjio, sa prosečnih 12 godina na između 5 i 7 godina, kažu analitičari.

Iako specifični detalji u vezi sa ovim odlascima nisu potpuno otkriveni, očigledno je da sve više izvršnih direktora odustaje zbog “novih” pritisaka koji se stvaraju na njihovim pozicijama. Kako kažu, tu je i “nemilosrdni tempo promena”.

Uloga izvršnog direktora se brzo menja, rekli su, a izvršni odbori se bore da zadovolje akcionare. Najmanje tri glavna izvršna direktora su podnela ostavku samo u prve dve nedelje septembra.

Telegraf

Tags
Back to top button