Agencija “Moody’s” zadržala kreditni rejting Srbije na nivou Ba2 – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Agencija “Moody’s” zadržala kreditni rejting Srbije na nivou Ba2

Agencija Mudis zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou Ba2, kao i stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, saopštila je Narodna banka Srbije.

Kao ključne faktore za ovakvu odluku agencija ističe povoljne izglede za privredni rast u srednjem roku, izgrađenu otpornost ekonomije na nepovoljna kretanja iz međunarodnog okruženja, uređene javne finansije, fiskalni prostor za reakciju na potencijalne šokove i uspeh u sprovođenju strukturnih reformi.

Agencija navodi da je Narodna banka Srbije efikasnom monetarnom politikom u prethodnim godinama prvo smanjila inflaciju sa dvocifrenog nivoa s početka prošle decenije, a da je potom očuvala na nivou ispod četiri odsto od 2013. do polovine 2021. godine.

Navodi se da je rast inflacije u prethodne dve godine bio posledica eksternih faktora i da će zatezanje monetarne politike doprineti vraćanju inflacije u granice cilja.

Stabilni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga odražavaju ocenu agencije da će Srbija sačuvati fiskalnu disciplinu i nastaviti sa strukturnim reformama.

U izveštaju se navodi i da je očuvanje kreditnog rejtinga Srbije rezultat dobrih perspektiva domaće ekonomije, koja je podržana dinamičnom prerađivačkom industrijom, povoljnom investicionom klimom i obrazovanom radnom snagom, što sve zajedno doprinosi tome da priliv stranih direktnih investicija bude visok i rasprostranjen.

Ističe se i predvidiv institucionalni ambijent i političku stabilnost, koja pogoduje kontinuitetu ekonomske politike.

Kada je reč o makroekonomski izgledima, rejting agencija Mudis pored opadajuće inflacije očekuje i ubrzanje privrednog rasta tokom sledeće godine i vraćanje na pretpandemijsku putanju rasta od četiri odsto 2025. godine.

Pored toga, ističu znatno smanjenje tekućeg deficita platnog bilansa, njegovu punu pokrivenost stranim direktnim investicijama i rekordan nivo deviznih rezervi.

Blic

Tags
Back to top button