NBS nije povećala referentnu kamatu, ali je podigla obaveznu rezervu – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKENBSSLIDERSVE VESTI

NBS nije povećala referentnu kamatu, ali je podigla obaveznu rezervu

Narodna banka Srbije zadržala je referentnu kamatnu stopu na nivou od 6,5 odsto, takođe na nepromenjenom nivou zadržane su i kamatne stope na depozitne (5,25 odsto) i kreditne olakšice (7,75 odsto). Ali, Centralna banka je ipak odlučila da pooštri monetarne uslove podizanjem obavezne rezerve banaka i procenjeni efekat ove mere na nivou bankarskog sektora je povlačenje dinarske likvidnosti u iznosu od oko 115 milijardi dinara.

Narodna banka Srbije usvojila je izmenu Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije, kojom su povećane stope obavezne rezerve, i to:

  • stope obavezne rezerve na deviznu osnovicu za po tri procentna poena, na 23 odsto i 16 odsto za obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i preko dve godine;
  • procenti dinarskog izdvajanja devizne obavezne rezerve za po osam procentnih poena, na 46 odsto i 38 odsto za obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i preko dve godine;
  • stope obavezne rezerve na dinarsku osnovicu za po dva procentna poena, na sedam odsto i dva odsto za obaveze sa ugovorenom ročnošću do dve godine i preko dve godine, respektivno.

Povećanje obavezne rezerve u bankarskom sektoru ima za cilj vraćanje inflacije u granice cilja u ambijentu izuzetno visokog viška dinarske likvidnosti, saopštila je Centralna banka.

Ukupan procenjeni efekat ove mere na nivou bankarskog sistema je povlačenje dinarske likvidnosti u iznosu od oko 115 milijardi dinara, dok bi efekat na deviznu likvidnost bio gotovo neutralan (povlačenje oko 25 miliona evra), navodi se u saopštenju NBS.

Na taj način bi visoki viškovi dinarske likvidnosti u bankarskom sektoru (posmatrani kao zbir plasmana banaka kod Narodne banke Srbije putem repo transakcija i depozitnih olakšica) bili smanjeni za oko 20 odsto, ali banke će i dalje raspolagati značajnim iznosom slobodnih sredstava za kreditne aktivnosti.

Današnjim izmenama Odluke o obaveznoj rezervi banaka kod Narodne banke Srbije ukinuto je ograničenje koje se odnosilo na višak izdvojene devizne obavezne rezerve (iznad obračunate), uvedeno u ambijentu negativnih kamatnih stopa u zoni evra, saopštila ej Narodna banka Srbije.

Na odluku Izvršnog odbora NBS da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromenjenom nivou uticalo je popuštanje globalnih inflatornih pritisaka, kao i opadajuća putanja inflacije u Srbiji i njen očekivan povratak u granice cilja.

„Ipak, radi odlučne borbe protiv inflacije, Narodna banka Srbije odlučila je da putem obavezne rezerve povuče deo visokih viškova dinarske likvidnosti i time dodatno pooštri domaće monetarne uslove. Ako proceni da je potrebno, Izvršni odbor ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike“, navodi s eu saopštenju NBS.

Slabljenje globalnih inflatornih pritisaka nastavljeno je pre svega po osnovu nižih cena energenata i primarnih proizvoda na svetskom tržištu, čije su cene i dalje znatno niže u poređenju s prethodnom godinom, rešavanja zastoja u međunarodnim lancima snabdevanja, kao i efekata zaoštravanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka. U zoni evra, našem najvažnijem ekonomskom partneru, ukupna međugodišnja inflacija nepromenjena je u avgustu u odnosu na jul, ali je smanjena bazna inflacija, koja se izjednačila sa ukupnom inflacijom, ocenjuje NBS.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 6. oktobra.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button