Broj gig radnika u Srbiji porastao za petinu – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Broj gig radnika u Srbiji porastao za petinu

Ukupna populacija gig radnika, odnosno povremeno zaposlenih digitalaca i frilensera, u Srbiji je porasla za petinu u odnosu na prethodnu merenje, pokazuje najnovije istraživanje Gigmetra. Zarade gig radnika u proseku su veće za 9,9 odsto, ali je to uslovljeno povećanjima troškova života, odnosno inflacijom. 

Od radnika koji su prvi put dobili posao, 41,1 odsto su bile žene, što je značajno veći procenat nego što je njihovo učešće u gig radnoj snazi (32,7 odsto ), i značajno više u odnosu na prethodno merenje, pokazalo je najnovije istraživanje.

Kada je u pitanju oficijelna cena rada (koju gig radnici navode na svojim profilima) najnovije merenje ukazuje da se trend rasta zarada nastavio, ali za razliku od prethodna dva merenja, kada je ovaj trend bio skroman (0,8 odsto, odnosno 2,8 odsto), sada je došlo velikog prosečnog rasta zarada – od 9,9 odsto.

Povećanje je, navodi se, definitivno uslovljeno rastom troškova života, odnosno već treću godinu za redom prisutnom izraženom inflacijom.

Prosečna cena rada po satu za žene je iznosila 19,2 američkih dolara, dok je u slučaju muškaraca ona bila na nivou od 22,2 dolara.

„Prosečna zarada gig radnica po satu iznosi 86,6 odsto zarade po satu gig radnika“, navodi se.

Prosečna cena rada po satu srpskih gig radnika iznosi 92,2 odsto globalnog proseka.

U Beogradu živi najviše „gig populacije“

U Beogradu radi i živi 40,6 odsto ukupne srpske gig populacije. Sledi Novi Sad sa 13,1 odsto, pa Niš sa 8,3 odsto i Kragujevac sa 2,9 odsto.

U devet gradova zabeležena je populacija gig radnika koja prevazilazi jedan odsto ukupnog stanovništva.

To su Kraljevo, Kruševac, Čačak, Leskovac, Subotica, Pančevo i Zrenjanin, gde su slični rezultati zabeleženi i u prethodnom merenju. U majskom merenju su se našla i dva nova grada sa populacijom iznad 1 odsto (u odnosu na ukupnu populaciju gig radnika)  – Sombor i Novi Pazar.

Gigmetar je  razmatraio i podatke o zainteresovanosti gig radnika za uspostavljanje klasičnog (ugovornog) radnog odnosa, što je opcija koju odnedavno mogu da označe svi gig radnici koji rade preko platforme „Upwork“.

U slučaju Srbije, 27 odsto aktivnih gig radnika na toj  platformi iskazalo je spremnost za tu vrstu poslovnog odnosa.

Pritom, naročito je interesantno da su upravo radnici sa najvišim prosečnim zaradama (20 dolara po satu) skloniji toj vrsti angažmana.

Najnovije merenje obuhvatilo je 10.771 gig radnika odnosno 62,5 odsto ukupne populacije gig radnika na dominantnoj platformi.

Iako rad na platformama i dalje privlači nove radnike iz Srbije, prema najnovijem izveštaju Payoneer-a, srpski gig radnici suočavaju se sa značajnim rastom globalne konkurencije, imaju poteškoće u pronalaženju novih poslova i beleže usporeniji rast tražnje za njihovim uslugama u odnosu na druge delove sveta, navodi se u istraživanju Gigmetra.

Jedan od razloga je nekonkurentnost određenih profesija koje su veoma zastupljene u ovoj populaciji, kao što je unos podataka i administrativne usluge.

Gigmetar je instrument Centra za istraživanje javnih politika koji se bavi radom na onlajn platformama u Srbiji i Istočnoj i Jugoistočnoj Evropi.

U fokusu istraživanja su rod, zarade i profesije kojima se najčešće bave digitalni radnici.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button