Koliko u Srbiji ima stanova? – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Koliko u Srbiji ima stanova?

Prema konačnim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. godine, u Srbiji ima ukupno 3.613.352 stana

Prosečan stan u Republici Srbiji ima 74,7 kvadrata, objavio je Republički zavod za statistiku.

U knjizi „Broj i površina stambenih jedinica“ Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2022. prema vrsti stambenih jedinica, do nivoa naselja.

Od ukupno 3,6 miliona stanova, nastanjeno je 2.625.711, pokazuju podaci RZS.

Privremeno je nenastanjeno 510.258 stanova, dok je ukupno 123.584 stana – napušteno.

Vikendica i stanova koji se privremeno koriste u vreme sezonskih radova ima ukupno 288.883, dok 64.916 stanova služi isključivo za obavljanje delatnosti.

Nastanjenih poslovnih prostorija ima 2.797, prostorija nastanjenih iz nužde 4,691, dok je ukupno popisano i 929 kolektivnih stanova.

I kuća je stan

Republički zavod za statistiku definiše stan kao „građevinski povezanu celinu namenjenu za stanovanje, koja se sastoji od jedne ili više soba sa odgovarajućim pomoćnim prostorijama (kuhinja, ostava, predsoblje, kupatilo, nužnik i sl.) ili bez pomoćnih prostorija i ima jedan ili više posebnih ulaza“.

Pod stanom se podrazumeva i kuća, s tim što u kući može da bude jedan ili više stanova.

Namena stana u popisu određena je prema načinu korišćenja stana u vreme sprovođenja Popisa.

Stanovi prema nameni u ovoj knjizi, kako navodi RZS, svrstani su u pet grupa.

Nastanjeni stanovi su stanovi koji su u vreme Popisa korišćeni za stalno stanovanje najmanje jednog uobičajenog stanovnika.

„U uobičajeno stanovništvo određenog mesta uključuju se lica koja u tom mestu žive neprekidno najmanje 12 meseci pre kritičnog momenta Popisa, kao i lica koja u tom mestu žive kraće od 12 meseci, ali s namerom da u njemu ostanu najmanje godinu dana“, pojašnjava RZS.

Privremeno nenastanjeni stanovi su stanovi koji su u vreme Popisa bili prazni zbog toga što su novi i još neuseljeni, ili su ispražnjeni radi preseljenja, adaptacije, popravke, kao i stanovi koje u celini koriste samo lica koja borave u mestu Popisa zbog rada ili školovanja a čija domaćinstva stalno stanuju u drugom mestu.

Napušteni stanovi su stanovi koji duže vreme niko ne obilazi i ne koristi ni za stanovanje, ni za odmor i rekreaciju.

Stanovi koji se koriste povremeno su stanovi koji se koriste za odmor i rekreaciju i stanovi koji se koriste u vreme sezonskih radova u poljoprivredi.

Stanove koji se isključivo koriste za obavljanje delatnosti čine stanovi koji nisu građevinski prepravljeni (adaptirani) u poslovne prostorije i u kojima niko ne stanuje, već se u celini koriste za obavljanje neke delatnosti.

Izvor: N1

Tags
Back to top button