Koliko će vas zaista koštati kredit? – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiSLIDERSVE VESTI

Koliko će vas zaista koštati kredit?

Pozajmica od banke, bilo da vam treba keš kredit, kredit za refinansiranje ili stambeni kredit, u svojoj suštini je vrlo jednostavna stvar – to je novac puta vreme na koje ste uzeli pozajmicu.

To je glavna stvar koju treba da znate ako želite da izračunate koliko će vas koštati ovaj pozajmica od banke. Mnoge banke koriste reklamne trikove kako bi visinu rate prikazale što manjom, ali naravno da postoji način da saznate koliko ćete zaista platiti za pozajmicu od banke.

Evo i kako možete da saznate koliko tačno plaćate banci za ovu uslugu.

Zamislite da ste, primera radi, uzeli od banke 500 000 dinara, sa mesečnom ratom od 7 000 na rok od 95 meseci.

Za ovakav kredit ćete banci platiti 165 000 dinara preko onih pola miliona koje ste prvobitno pozajmili. I ovo je bio samo jednostavan primer, da bismo vam pokazali koliko krediti mogu da vas koštaju.

Pri svakom traženju kredita neophodno je da se što detaljnije raspitate o uslovima kredita i da tražite napismeno ponudu od bankara. Kako je najbolje da pričate sa bankarima i šta sve treba da ih pitate možete saznati ovde, a sada želimo da se fokusiramo na samu cenu vašeg kredita.

Zašto smo spomenuli da napismeno tražite ponudu za kredit?

Zbog toga što u njoj postoji deo koji se odnosi na cenu kredita. Potrebno je da u ponudi pronađete koliki je ukupni iznos koji ćete vi kao korisnik kredita platiti tokom perioda otplate. Zatim od tog iznosa oduzmite visinu samog kredita i tako ćete najlakše ali i najpreciznije saznati koliko će vas tačno koštati kredit koji planirate da uzmete.

I ne zaboravite nekoliko zlatnih pravila:

  • Niža mesečna rata ne znači i da je kredit jeftiniji

  • Što duži rok otplate, to je skuplji kredit

  • Kraći rok otplate znači da ćete se ranije vratiti na nivo mesečnih prihoda koji ste imali pre kredita

Da li ćete od banke kupiti skuplji ili jeftiniji kredit – zavisi isključivo od vas.

Izvor: Kamarica

Tags
Back to top button