Ministarstvo na tenderu traži konsultante za analizu plata – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Ministarstvo na tenderu traži konsultante za analizu plata

Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) potrebna je analitička podrška u reformi sistema plata u Srbiji, te je raspisalo javnu nabavku tražeći konsultanta za kojeg je namenilo oko 16.000 evra.

MDULS planira da angažuje konsultanta koji će da izradi analizu troškova za plate u najmanje dve zemlje iz okruženja ili članice Evropske unije, a u svrhu upoređivanja sa uspostavljenim pravnim okvirom i elementima sistema plata u javnim službama i državnim organima u Srbiji.

Za angažovanje konsultanta Ministarstvo planira da izdvoji 1,9 miliona dinara (oko 16.300 evra), bez PDV-a.

Rok za podnošenje ponuda je do 29. maja, a ugovor sa izabranim ponuđačem će se zaključiti do 31. oktobra.

Radi prelaska na novi sistem, Ministarstvo tokom 2023. i 2024. godine mora da sprovede sveobuhvatne analize koje se odnose na analitičku podršku u reformi sistema plata u svim delovima javnog sektora, u svrhu usklađivanja elemenata za obračun i isplatu plata i finansijskih efekata prelaska na novi sistem plata, navodi se u tehničkoj specifikaciji.

U tenderu u kojem tražu konsultanti za izradu analize navodi se da je „neophodno izraditi uporednu analizu troškova za plate zaposlenih u javnom sektoru u najmanje dve zemlje u okruženju ili članice Evropske unije“.

Sa tom analizom će se uporediti analiza usaglašenosti radnih mesta po javnim službama iz Кataloga radnih mesta i Uredbe o koeficijentima, a na osnovu podataka  preuzetih iz Centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru „ISKRA“, kao i drugih informacionih sistema koji sadrže neophodne podatke.

Podaci treba da pokažu i visinu koeficijenata za sva radna mesta utvrđena Кatalogom radnih mesta sa prikazom plata i troškova za plate po delatnostima javnih službi

Osnove za reformu sistema plata postavljene su donošenjem Zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru –  čime su utvrđeni osnovna načela i principi novog sistema plata u javnom sektoru.

Jedan od važnijih koraka u sprovođenju reforme sistema plata u javnom sektoru je bilo donošenje Uredbe o katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijam u javnom sektoru koja je usvojena  2017. godine.

Novi sistem plata zasnovan je na „principu jednakosti zarada za isti rad ili rad iste vrednosti“.

„Postojeći propisi prepoznaju različite kriterijume i elemente za obračun plate u različitim delovima javnog sektora, što u određenoj meri dovodi do neujednačenosti i netransparentnosti sistema plata, kao i do otežanog upravljanja i kontrole sredstava neophodnih za isplatu plata“,  piše u specifikaciji.

ŠTA KONSULTANTSKE USLUGE TREBA DA OBUHVATE:

  1. uporednu analizu troškova za plate zaposlenih u javnom sektoru u najmanje dve zemlje iz okruženja ili članice Evropske unije,
  2. uporedni pregled naziva radnih mesta iz Кataloga radnih mesta i njihovo povezivanje sa odgovorajućim radnim mestom i koeficijentom utvrđenim Uredbom o koeficijentima, broj zaposlenih na tim radnim mestima i druge elemente za obračun plata i troškova za plate po radnim mestima i delatnosti javnih službi;
  3. za državne organe analiza po zvanjima i radnim mestima nameštenika treba da obuhvati visinu koeficijenta, druge elemente za obračun plata i troškova za plate po zvanjima i radnim mestima,
  4. visinu i raspodelu koeficijenata i troškova plata po radnim mestima iz Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata u javnim službama i radnim mestima iz Кataloga, kao i za zvanja i radna mesta nameštenika u državnim organima,
  5. prikaz troškova plata za radna mesta iz Кataloga, za koja koeficijenti nisu utvrđeni Uredbom o koeficijentima (nova radna mesta utvrđena katalogom, npr. radna mesta u oblasti turizma, obrazovanju odraslih, zaštite prirode itd.)
Tags
Back to top button