Na berzama apsorbovan iznenađujući rez grupe proizvođača nafte OPEK + – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Na berzama apsorbovan iznenađujući rez grupe proizvođača nafte OPEK +

Cene nafte su pale nakon kratkog skoka izazvanog iznenadnim smanjenjem proizvodnje koje su Saudijska Arabija i druge članice grupe proizvođača “crnog zlata” OPEK + objavile 2. aprila.

 

Cene nafte su pale nakon kratkog skoka izazvanog iznenadnim smanjenjem proizvodnje koje su Saudijska Arabija i druge članice grupe proizvođača “crnog zlata” OPEK + objavile 2. aprila.

Prema pisanju magazina “Nedelja”, Nacionalnog naftnog komiteta Srbije prvomesečni fjučersi na naftu tipa “Brent” trgovali su se po ceni od 78.9 dolara barel, nakon što su 12. aprila dostigle maksimum od 87 dolara, iako su još uvek u porastu sa nedavnog minimuma od samo 73 dolara 17. marta.

Barel “WTI” je istovremeno pao na 75,15 dolara. U realnom smislu, cene su pale 30 odsto u odnosu na isti mesec pre godinu dana, jer su se smanjili strahovi da će ruska intervencija u Ukrajini i sankcije uvedene kao odgovor poremetiti globalne isporuke. Umesto toga, realne cene su bile pod pritiskom zabrinutosti zbog usporavanja rasta i povećanja kamatnih stopa, prenosi agencija Rojters. Kako su trgovci postali sigurniji u kontinuiranu dostupnost sirove nafte, “Brentov” šestomesečni kalendarski raspon skliznuo je na 2,4 dolara po barelu., doduše smanjen sa nazadovanja od 3,99 američka dolara 12. aprila.

Cene fjučersa signalizuju tržište nešto slabije od uobičajenog, dok krivulje govore suprotno, najverovatnije zato što je trenutna potrošnja slaba, ali se očekuje da će se vratiti kasnije u 2023. To ne znači da rezovi nisu imali uticaja; bez njih, cene i krivulje bi verovatno dodatno pali jer su se trgovci fokusirali na slabljenje industrijskog ciklusa. Ali u ukupnoj slici, neočekivana smanjenja u ukupnom iznosu od više od milion barela dnevno su se lako apsorbovala i imala su samo skroman uticaj na stvarni nivo cena.

(Danas)

Tags
Back to top button