Er Srbija prvu godinu od početka pandemije poslovala u plusu – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Er Srbija prvu godinu od početka pandemije poslovala u plusu

Er Srbija (Air Serbia) ostvarila je prošle godine neto dobitak od 2,5 milijardi dinara (oko 21,5 miliona evra), vidi se iz najnovijeg finansijskog izveštaja kompanije. To je prva godina od početka pandemije da je nacionalna avio-kompanija poslovala pozitivno.

Ostvareno je ukupno 49 milijardi dinara (417,6 miliona evra) poslovni prihoda, dok su poslovni rashodi iznosili 45,6 milijardi dinara (387,5 miliona evra).

Er Srbija je povećala svoje poslovne prihode u odnosu na 2021. godinu za 80 odsto.

Er Srbija je tako ostvarila ukupno nešto više od 48 milijardi dinara (409 miliona evra) prihoda od prodaje roba, proizvoda i usluga, odnosno svojih redovnih aktivnosti.

Od toga, blizu 40 milijardi dinara (340 miliona evra) odnosi se na prihode od prevoza putnika u redovnom saobraćaju, a 4,9 milijardi (41,8 miliona evra) su prihodi od čarter saobraćaja.

Er Srbija je prihodovala i 1,4 milijardu dinara (12 miliona evra) od prevoza robe, a 1,6 milijardi dinara (14 miliona evra) od neiskorišćenih karata.

Dugoročne obaveze kompanije na kraju 2022. godine iznosile su 6,3 milijardi dinara (53,6 miliona evra), što je nešto manje od dugoročnih obaveza na kraju 2021. godine, kada su iznosile 57,4 miliona evra.

U finansijskom izveštaju i dalje piše da je Srbija vlasnik 83,6 odsto akcijskog kapitala Er Srbije, dok Etihad Ervejz (Etihad Airways) poseduje 16,4 odsto.

Srbija je do sada dva puta dokapitalizovala Er Srbiju.

Početkom septembra 2022. godine je povećala osnovni kapital za 15,5 miliona evra i tako udeo države uvećala na 83,6 odsto vlasništva. Udeo Etihada se tada smanjio na 16,4 odsto.

Više od 100 miliona evra Srbija je uplatila u osnovni kapital u decembru 2020. godine. Tada je udeo Srbije u vlasništvu porastao sa 51 na 82 odsto.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je početkom marta ove godine, prilikom posete Kataru najavio da će Srbija novog strateškog partnera za Er Srbiju tražiti u Katar Ervejzu. On je tada naveo da je nacionalna avio-kompanija u potpunosti u državnom vlasništvu.

Javnost je ostala uskraćena za informaciju da li je i kada Er Srbija prekinula višegodišnju saradnju sa Etihad Ervejzom.

Ni Er Srbija ni Etihad nisu tada želeli da komentaršu izjavu predsednika, o čemu je Nova ekonomija pisala.

Nova ekonomija

Tags
Back to top button