Telekomov fond potpisao ugovor sa Majkrosoftom: “Na dobrom smo putu da srpski startapi iznedre neke nove svetske heroje” – Bankar.rs
KOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Telekomov fond potpisao ugovor sa Majkrosoftom: “Na dobrom smo putu da srpski startapi iznedre neke nove svetske heroje”

Ventures fond Telekoma Srbije i kompanija Majkrosoft potpisali su danas ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, koji predviđa zajedničku podršku izabranim startapima. Ugovor su potpisali direktor TS Venture fonda Davor Sakač i direktor Majkrosoft Srbija Milan Gospić.

Telekom Srbija Venture fond je prvi korporativni kapital fond u ovom delu Evrope, nastao početkom prošle godine sa ciljem da domaćoj startap sceni omogući lakši dolazak do investicija, neophodnih za razvoj tehnoloških i poslovnih rešenja i njihovu implementaciju u praksi.

Direktor TS Venture fonda Davor Sakač je rekao da se nada da ćemo u narednom periodu prisustvovati rađanju prvog srpskog junikorna, odnosno kompanije koja će sa ovim prostora poslovno pokoriti ceo svet.

“Na današnji dan smo ušli u neku posebnu vezu, rekao bih više nego poslovnu. Otvaramo novu eru našeg zajedničkog poslovanja i celu startup zajednicu. Ugovor koji smo danas potpisali je podstrek kako za nas koji smo prvi “Venture capital fond” na ovim prostorima, tako i za našeg osnivača Telekom Srbiju, za startape koji dobijaju svoj prostor, za naš ekosistem i našu državu u celosti”, rekao je direktor TS Venture fonda Davor Sakač.

Dodao je da Telekom pravi dogovor sa kompanijom koja je lider u poslednjih 20 i više godina u celom svetu, koja mu odaje priznanje da veruje u preduzetnički potencijal TS Venture fonda.

“Nema puno prilika da imamo ovakve partnere sa druge strane. Ono što je kurioizitet jeste da se ovaj dogovor dešava kad se ceo svet, ekonomija i privreda nalaze pred posebnim izazovima. Danas sedimo sa jednim Majkrosoftom s druge strane i na dobrom smo putu da srpski startapi iznedre neke nove svetske heroje i junake. Putem ovakih saradnji naši startapi su za korak bliže golobalnim svetskim tržištima, većim i širim znanjima i mogućnosti da jedna kompanija koja dolazi sa našeg podneblja postane jedan globalno svetski igrač. Mi kao fond smo svakako tu da ih podržimo u tom njihovom putu”, poručio je Sakač.

On je naveo da je u prethodnih godinu i po dana i odabrano devet startapa, a da će svi takođe moći da apliciraju za sredstva koje će Majkrosoft da pruži kroz svoje programe. Radi se o podršci startapima do 150.000 dolara tehnoloških investicija godišnje.

Pomenuti iznos je vrednost proizvoda i servisa koje startupi mogu da iskoriste unutar Microsofotovog programa Founders Hub – a koji se odnosi na Microsoft Azure, Visual Studio Enterprise, Github Enterpise, Microsoft 365, LinkedIn, Dynamics365, ali i partnerske ponude – poput korišćenja OpenAi, Stripe, Bubble i mnogih drugih servisa unutar pripadajućih benefita.

Gospić: Podržavamo viziju Srbije kao inovacionog centra regiona

Direktor Majkrosoft Srbija Milan Gospić je rekao da ova kompanija podržava viziju Srbije kao inovacionog centra regiona. On je naveo da danas u svetu postoji 150 miliona startapa, a da se svake godine otvori više od 50 miliona novih.

“Pripadamo regionu Srednjeistočne Evrope i ti startapi privlače sve više pažnje investitora širom sveta. Podaci pokazuju da se vrednost startapa u poslednjih deset godina povećala 19 puta, a u ovoj regiji je rođen veliki broj jednoroga. Srpsko tržište beleži rast broja startapa i to u sistemu 20 do 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što sada čini 2.000 do 3.000 radnih mesta, po istraživanju “Digitalne Srbije””, rekao je Gospić.

On je naveo da su tri najveća izazova za srpske startape finansiranje, zapošljavanje i pridobijanje kupaca, odnosno izlazak na tržišta, a posebno na internacionalna tržišta.

“Kroz ovu saradnju Telekom Srbija “Venture capital fonda” i Majkrosofta baš želimo da adresiramo ove izazove kako bismo startap kompanijama omogućili da se razvijaju van granica srpskog tržišta i zato je digitalizacija bitna, jer ona ne poznaje granice. Digitalni trendovi, koje mi predvodimo praktično omogućavaju inovacije, a startap kompanije spadaju u najinovativnije kompanije na tržištu”, rekao je Gospić.

On je poručio da je vizija Majkrosofta da osnaži svakog pojedinca i organizaciju da postignu više i da su se zato odlučili na saradnju sa Telekomom Srbija Venture fondom kako bi potpomogli srpsku startap industriju i podržali inovacije nastale u Srbiji.

“Telekom Srbija Venture capital fond posluje više od godinu dana i ima dobar uvid u srpsko tržište, dok Majkrosoft ima tehnološke mogućnosti da pruži potpuno digitalno okruženje za startap kompanije”, rekao je direktor Majkrosoft Srbija.

Euronews

Tags
Back to top button