HSBC kupuje britansku podružnicu Silicon Valley Bank – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

HSBC kupuje britansku podružnicu Silicon Valley Bank

Britanska banka HSBC objavila je da će kupiti podružnicu Silicon Valley Bank u svojoj zemlji. Da podsetimo, američka banka Silicon Valley je prva velika banka koja je propala od 2008.

HSBC će dakle preuzeti njeno poslovanje u Velikoj Britaniji za 1,21 dolar, bez njene imovine i njenih dugovanja. Britanska banka će se dakle proširiti na nove klijente, bez većih rizika. U sklapanju ovog ugovora posredovalo je britansko ministarstvo finansija, koje se obavezalo da će štititi depozite klijenata američke propale banke.

Da podsetimo, do prošlog petka Silicon Valley Bank je bila 16-ta po veličini banka na američkom tržištu. Kao što joj naziv i kaže, nalazila se u epicentru tehnološke oaze u SAD gde su smeštene najveće tehnološke kompanije. Kada je počela pandemija akcije tehnoloških firmi počele su da rastu kao i broj novih preduzetničkih poduhvata. Činilo se da će tehnološki sektor procvetati. Mnoge od tih kompanija držale su novac u ovoj banci a ona je, kao što banke i rade, investirala taj novac, najviše u dugoročne državne obveznice. Međutim, vrednost obveznica je krenula da pada kada su počele da rastu kamatne stope, zbog čega je bančin portfolio veoma brzo izgubio vrednost. S obzirom na činjenicu da su se i njeni klijenti u isto vreme našli u problemu ona nije mogla da sačeka na isplatu prinosa od tih obveznica jer su klijenti masovno povlačili svoje depozite. Tako je banka jednostavno ostala bez novca.

Izvor: CNBC

Tags
Back to top button