Fed: Visoka inflacija stvara značajne poteškoće u podmirivanju osnovnih troškova – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKEKreditiMAKROEKONOMIJASVE VESTI

Fed: Visoka inflacija stvara značajne poteškoće u podmirivanju osnovnih troškova

Federalne rezerve SAD saopštile su u izveštaju u petak da će se povećanje kamatnih stopa nastaviti kako bi se smanjila visoka inflacija.

Iako je Federalni komitet za otvoreno tržište (FOMC) usporio povećanje kamatnih stopa na sastancima u decembru i januaru na 50 i 25 baznih poena, respektivno, FOMC je ukazao da „očekuje da će tekuća povećanja ciljnog opsega odgovarati“ da se inflacija vrati na dva odsto, navodi se u polugodišnjem Izveštaju o monetarnoj politici Kongresu SAD.

U svom najtežem monetarnom pooštravanju tokom decenija, koje je uključivalo četiri uzastopna povećanja stope od 75 baznih poena, američka centralna banka je prošle godine u sedam navrata povećala kamatnu stopu za ukupno 425 poena kako bi se izborila sa rekordno visokom inflacijom koja se popela na najviši nivo u preko 40 godina do sredine 2022. godine, piše Anadolu Agency.

Međutim, Fedov preferirani indikator inflacije, indeks cena osnovne lične potrošnje (PCE), porastao je 4,7 odsto na godišnjem nivou u januaru, u odnosu na 4,6 procenata za isti period prošle godine, i bio je viši od tržišne procene od 4,3 odsto. Na mesečnom nivou, osnovni indeks cena PCE je porastao za 0,6 odsto u januaru, u odnosu na mesečni rast od 0,4 odsto u decembru, i viši je od tržišne procene rasta od 0,4 odsto.

Fed je u izveštaju naveo da „svestan da visoka inflacija nameće značajne poteškoće, posebno onima koji su najmanje sposobni da podmire veće troškove osnovnih životnih namirnica“.

Predsedavajući Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) predstaviće svoje polugodišnje izveštaje pred Komitetom za bankarstvo Senata u utorak i Komitetom za finansijske usluge Predstavničkog doma u sredu o monetarnoj politici centralne banke.

Biznis.rs

Tags
Back to top button