Svetska banka će pružiti ustupke u tretmanu dugova ugroženim ekonomijama – Bankar.rs
BANKEINOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Svetska banka će pružiti ustupke u tretmanu dugova ugroženim ekonomijama

Svetska banka će pružiti što je moguće više ustupaka u tretmanu duga ugroženim ekonomijama, izjavio je danas njen predsednik Dejvid Malpas na sastanku sa Međunarodnim monetarnim fondom, Indijom, Kinom i drugim zemljama poveriocima.

Stav Svetske banke iznet je nakon poziva Kine, najvećeg bilateralnog kreditora na svetu da globalni poverioci skrešu zajmove zemljama u razvoju koje su pogođene rusko-ukrajinskim ratom i pandemijom kovid-19, preneo je Rojters.

U međuvremenu, SAD su više puta kritikovale Kinu zbog njenog „odugovlačenja” otpisa dugova desetinama zemalja sa niskim i srednjim prihodima, navodi Tanjug.

„Svetska banka je posvećena obezbeđivanju neto pozitivnih tokova na način koji maksimizira koncesionalnost u procesu restrukturiranja”, rekao je Malpas na okruglom stolu Globalni državni dug u indijskom gradu Bengaluru na marginama sastanka lidera G20.

Malpas je, takođe, kazao da je primetio „konstruktivne primedbe” zamenika guvernera Kineske centralne banke na jučerašnjem sastanku G20 što je dalo prostor za napredovanje u rešavanju pitanja dugova.

Politika

Tags
Back to top button