U Srbiji smanjeno korišćenje kreditnih kartica za 4,7 odsto – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEPlatne karticeSLIDERSVE VESTI

U Srbiji smanjeno korišćenje kreditnih kartica za 4,7 odsto

U proteklih godinu dana iz upotrebe je izbačeno gotovo 58.000 kreditnih kartica.

Kako pišu Novosti, od kraja januara 2022. godine do sada kreditiranje građana plastikom tako se smanjilo za 4,7 odsto. To, verovatno ne bi trebalo da čudi kada je efektivna kamatna stopa od oko 20 do preko 30 procenata.

Kako pokazuje Kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije, za oko četiri procenta manji je i broj korisnika koji poseduju ovaj proizvod. U poređenju sa periodom pre kriza, rata i pandemije, na kraju januara 2019. godine u opticaju su bile 179.442 kreditne kartice više nego sada, a korisnika za 107.360 više.

„Odmah posle dozvoljenog minusa, vicešampion po nepovoljnom kreditiranju su upravo kreditne kartice. Svaki keš kredit, pa čak i sa ovako naraslim beliborom zbog inflacije i krize, isplativija je varijanta od tih kartica. Svakako postoji široka lepeza ove plastike u ponudi. Problem je što većina klijenata ne pazi i ne obrati pažnju da godišnja kamata dogura i do 30 odsto. Najšečće ovaj proizvod funkcioniše po principu da je omogućena kupovina na rate, da se na potrošeni deo plaća rata od pet, deset ili 20 procenata plus dogovorena kamata, koja kada se sabere godišnje bude popriličan iznos“, kažu za „Novosti“ stručnjaci sa specijalizovanih sajtova za kredite.

Kako savetnici upozoravaju, klijenti bi trebalo dobro da odmere koliki limit uzimaju, na koliko rata – tri, šest, devet ili 12 i da li im se na kraju takvo kreditiranje isplati.

U odnosu na kraj prethodne godine, smanjen je i iznos odobrenog limita po kreditnim karticama, kao i suma koja se zapravo koristi. Sada je u proseku odobreno 92.548 dinara, dok je iznos u korišćenju uglavnom trećina ove sume.

„Trenutno je većina običnih gotovinskih pozajmica sa kamatom od devet do 13 procenata, što je i dalje znatno manje od stope koje se nude po karticama, bilo da su rivolving, instalment, ili neka druga opcija“, tvrde savetnici.

Jedino što osim kamata u poslednje vreme raste kada je reč o ovom bankarskom proizvodu jeste njihov broj sa problemom u otplati obaveza. Kreditnih kartica u docnji od mesec dana više je za dva odsto. Učešće kašnjenja u iznosu koji se koristi je više do 10 procenata.

U ovom momentu, nepun milion klijenata – 944.973 koristi oko 1,2 miliona ovih kartica poslovnih banaka u Srbiji. U kašnjenju je 48.907 kartica, čiji vlasnici ne izmiruju obaveze u utvrđenim rokovima. Svaki 20. do 25. vlasnik kreditne kartice tako kasni u otplati obaveza.

„Većina banaka toleriše da klijent ne plati ratu jedan mesec, ali se već sledećeg preduzimaju mere, poput blokade računa. U slučaju da se kasni 60 dana u otplati, bilo nedozvoljenog minusa, rate kredita, podaci stižu do Kreditnog biroa. Tamo, pak ‘loš glas’ o klijentu ostaje tri godine“, tvrde savetnici za kredite.

Izvor: Novosti

Tags
Back to top button