Podizanje kredita: Da li ste razmišljali da sebi nađete sadužnika? – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Podizanje kredita: Da li ste razmišljali da sebi nađete sadužnika?

Razmišljate o podizanju keš kredita, kredita za refinansiranje ili stambenog kredita kod banke?

A da li ste razmišljali o tome da otplatu tog duga prema banci podelite sa još nekom osobom?

Osoba sa kojom delite otplatu bankarskog kredita naziva se sadužnik. Možda ovaj naziv niste baš često čuli do sada, ali je ovo, zapravo, vrlo česta situacija kada je u pitanju podizanje kredita.

Verovatno najčešći primer podizanja kredita sa jednim sadužnikom jeste kada jedan bračni par podigne stambeni kredit i onda ga zajedno otplaćuju.

U tim situacijama supružnici upare svoja mesečna primanja i zajedno pred bankom garantuju da će do kraja isplatiti kredit koji su podigli.

U suštini, sam proces apliciranja i odobrenja kredita je u ovim situacijama malo kompleksniji nego kada kredit podiže samo jedna osoba, ali – nema potrebe za brigom, nije reč o nekom suviše komplikovanom procesu. Suština je da dve osobe ovde dele pravo podizanja kredita i obavezu otplate kredita. To je za neke jedini način da uopšte budu kreditno sposobni i da im banke odobre pozajmicu.

Sa druge strane, ovo je na neki način i logičan izbor: ukoliko ste partneri i već delite neke troškove, logično je da ćete i zajednički učestvovati i u kupovini nekretnine.

Dakle, iako termin sadužnik nije tako često pominjan, čak ni kada se priča o kupovini kredita od banke ili o ličnim finansijama – ovo je ipak poprilično česta situacija.

Ukoliko smatrate da ćete lakše otplatiti kredit ukoliko imate sadužnika, onda se raspitajte kod banaka da li ovakva opcija postoji i za neku drugu vrstu pozajmice, pored već pomenutih stambenih kredita.

Izvor: Kamatica

Tags
Back to top button