Delta Holding u 2022. imao rekordnih 783 miliona evra prihoda – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Delta Holding u 2022. imao rekordnih 783 miliona evra prihoda

Kompanija Delta Holding je u 2022. ostvarila rekordne rezultate jer su prihodi od prodaje dostigli 782,4 miliona evra, što je 30 odsto više nego u 2021. godini, dok je EBITDA, odnosno operativni profit pre oporezivanja, iznosio 86,9 miliona evra i bio 34 odsto veći nego godinu dana ranije.

To je danas izjavila izvršna direktorka i viša potpredsednica za finansije i ekonomiju Delta Holdinga Milka Vojvodić.

„U 2022. članice Delta Holdinga investirale su 97 miliona evra, dok je plan da u ovoj godini ulaganje dostigne 204 milona evra“, kazala je ona predstavljanju godišnjih rezultata poslovanja Delta Holdinga za 2022. i planova za 2023. godinu.

Fokus ulaganja je u segmentu nekretnina, pre svega završetak obnove Sava Centra, ulaganja u industriju hrane i dalji razvoj poljoprivrede kroz investicije u Delta agraru i razvoj savremenog digitalnog poslovanja kao što je platforma za onlajn trgovanje „ananas“.

Kako je istakla, prošle godine Delta Holding je u budžet Srbije uplatila 164,3 miliona evra.

Vojvodić je ukazala da su za takve rezultate ključni zaposleni u kompaniji i njihovo znanje, kao i upotreba novih tehnologija, usavršavanje i neprekidno ulaganje.

„U 2023. godini Delta holding planira prihode od 920 miliona evra, što je rast od 18 odsto, kao i da EBITDA poraste za 17 odsto i prvi put pređe granicu od 100 miliona evra“, kazala je ona.

Angelina Nekić, potpredsednica i generalna direktorka Delta Real Estate, kazala je da ta kompanija u 2023. ulazi sa projektima vrednijim od 800 milona evra, koji su različitim fazama razvoja u Srbiji i regionu.

„Najznačajniji projekat je rekonstrukcija svih 100.000 kvadratnih metara Sava Centra u koji će biti uloženo 110 miliona evra, koja će biti završena do 13. novembra ove godine kada će se održati prvi medjunarodni kongres“, kazala je ona.

Nekić je istakla da je taj objekat, koji je zaštićen zakonom kao spomenik kulture, zahtevao studiozan pristup u obnovi kako bi se zadržala njegova namena, ali istovremeno u potpunosti osavremenio i bio u skladu sa najmodernijim standardima gradnje.

Sava Centar će zadržati kongresni deo od 50.000 metara kvadratnih, poslovnu od 24.000 metara kvadratnih i komercijalnu zonu od 10.000 metara kvadratnih i postati jedan od malobrojnih kongresnih centara sa sertifikatom energetski efikasnog objekta.

Naglasila je da Delta ril esteta planira ulaganje od 620 miliona vera do 2027. godine pored ostalog u Delta Lend i Delta Distrikt u Beogradu, drugu fazu šoping mola Delta Planet u Nišu, kao i razvoj projekta Delta Iron u Novom Sadu.

Potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta Agrara, Dejan Jeremić, ukazao je da je u 2022. godini ta kompanija imala rast prihoda od gotovo 16 odsto od ukupno 319,8 miliona evra, EBITDA je bila 25,6 miliona evra, a zajedno sa prihodom od oko 130 miliona evra fabrika u okviru kompanije koji se bave proizvodnjom hrane, pa je tako ukupan rezultat bio oko 445 miliona evra.

„Za ovu godinu planiran je rast agrarnog dela od 11,4 odsto na 356,3 miliona evra, a EBITDA oko 30 miliona evra. Kada se na to dodaju prihodi koji očekujemo u četiri fabrike koje rade pod okriljem kompanije, u 2023. se očekuje pola milijarde evra prihoda“, rekao je on.

Jeremić je kazao da je Delta Agrar prošle godine u projekte koji se pre svega odnose na voćarstvo i fabriku sirovog ulja „Dunavka“ u Velikom Gradištu i ratarstvu, uložio oko 14,5 miliona evra.

„U 2023. godini plan je da se investira 16,3 miliona evra, gde će se oko osam miliona evra uložiti nove skladišne kapacitete u fabrici ‘Dunavka’, a novac će biti uložen i u nove zasade voća“, rekao je on.

Delta Agrar će u portfoliju od ove godine imati devet klupskih sorti jabuka, na više od 600 hektara u Čelarevu i Zaječaru, čime će postati jedan od najvećih pojedinačnih proizvođača tog voća na svetu.

Jeremić je naveo da od nešto više od 10.000 hektara obradivih površina koje Delta Agrar ima u vlasništvu u Srbiji oko 6.200 hektara je mapirano u GPS sistemu, tako da je moguće da se elektronski određuje, pored ostalog, optimalni utrošak đubriva i zaštitnih sredstava i na taj način povećava konkurenciju na svetskom tržištu.

„Delta Agrar je u 2022. godini izvezao poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti od 101 milion evra, a proizvodi iz Srbije našli su se na tržištu 34 zemlje, od Evrope, preko Dalekog istoka do Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je on.

Potpredsednica Delta Holdinga i generalna direktorka Delta Auta, Aleksandra Đurđević, kazala je da je ta kompanija prošle godine ostvarila rast prihoda od 25 odsto i prešla granicu od 100 miliona evra, što je urađeno uz pomoć brendova BMW, Mini, Honda, KTM i Maserati, a u ovoj godini planira se investiija u širenje kapaciteta od 20 miliona evra.

Podsetila je da je Delta Auto postao ekskluzivni uvoznik brend Maserati za područje bivše Jugoslavije, a do kraja ove godine planirano je otvaranje salona u Beogradu, početak prodaje tog brenda u Sloveniji, a početak poslovanja u Hrvatskoj u drugoj polovini naredne godine.

Potpredsednik Delta Holdinga i generalni direktor Delta DMD, Lazar Petrović, kazao je da je, kao vodeći distributer regionu, u 2022. ostvario rast na tržištu Srbije od 18 odsto, a u Crnoj Gori od 35 odsto, odnosno 122 miliona evra prihoda.

Istakao je i da je sa svim poslovnim partnerima, sa kojima je isticao ugovor, prošle godine produžena saradnja.

Petrović je kazao da je osnažena kompanija Delta DMD u Sloveniji, u 2022. je otvorena kompanija u Hrvatskoj, a u planu je da se do kraja ove godine otvore kompanije u Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Viša potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga, Marija Desivojević Cvetković, podsetila je da je uspešno startovao novi projekat, platforma za onlajn trgovinu – „ananas“.

„Broj poseta sajtu anans.rs duplira se svaka tri meseca i premašio je brojku od 18 miliona. Broj porudžbina je u svakom kvartalu utrostručen u odnosu na prethodni i dostigao je više od 132.000, dok je broj kupaca bio 105.000. U 2022. Portal ‘ananas’ je izašao van granica Srbije kupovinom dva portala u Severnom Makedoniji, a u ovoj godini je izlazak na nova tržišta u regionu“, rekla je ona.

Navela je da portal „ananas“ ima 200 zaposlenih, te da se do kraja ove godine očekuje da ih bude oko 300.

Delta Holding osnovan je 1991. godine, a zapošljava 4.000 ljudi. Kompanije članice Delta Holdinga bave se poljoprivrednom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, prodajom automobila, distribucijom robe široke potrošnje, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.

Tags
Back to top button