Reprogram kredita dužnicima koji otkupljuju i skladište voće – Bankar.rs
BANKEDOMAĆE BANKEKreditiNBSSVE VESTI

Reprogram kredita dužnicima koji otkupljuju i skladište voće

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) usvojio je odluku kojom je omogućen reprogram poljoprivrednih kredita i onim dužnicima koji se bave otkupom i skladištenjem voća, saopštila je Narodna banka.

Iz NBS navode da je ovaj reprogram omogućen pošto su u trenutnoj fazi poljoprivrednog ciklusa zbog otežanih okolnosti, a posebno smanjene tražnje i nepovoljnih kretanja cene malina na međunarodnom tržištu, uključeni u lanac proizvodnje i otkupa voća, odnosno malina, u posebno nepovoljnom položaju.

Reprogram obaveza podrazumeva mogućnost odlaganja izmirivanja obaveza dužnika prema banci po osnovu glavnice najmanje šest, a najviše 12 meseci.

Rok otplate kredita se u slučaju reprograma produžava tako da iznos rate, odnosno periodične obaveze koja bi se plaćala po isteku grejs perioda, utvrđen u momentu odobravanja reprograma ne bude veći od iznosa pre primene reprograma, a u toku trajanja grejs perioda dužnici će plaćati isključivo ugovorenu kamatu.

Pravo na reprogram mogu ostvariti dužnici koji 31. maja prošle godine nisu bili u docnji dužoj od 90 dana po bilo kojoj obavezi prema banci na koju se reprogram primenjuje, koji nisu u statusu neizmirenja obaveza u toj banci i čija se potraživanja ne smatraju problematičnim kreditom.

Zahtev za reprogram dužnici mogu podneti banci u njenim poslovnim prostorijama, elektronskim putem ili poštom do 30. aprila 2023. godine, pri čemu banke reprogram dužniku odobravaju u roku od 30 dana od prijema zahteva.

Iz NBS navode da usvajanjem ovog propisa, u saradnji s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Narodna banka iskazuje puno razumevanje za otežane okolnosti u kojima su se, pored poljoprivrednih proizvođača koji se bave proizvodnjom voća, našli i oni koji obezbeđuju realizaciju proizvodnje otkupom i skladištenjem voća u hladnjači, prenosi Tanjug.

Tanjug

Tags
Back to top button