Kraj ere jeftinog novca? – Bankar.rs
ANALIZEFOREXSVE VESTI

Kraj ere jeftinog novca?

Na iznenađenje dobrog dela ekonomista Bank of England odlučila je da podigne ključnu kamatnu stopu sa 0,1 na 0,25 odsto.

Time je postala prva među velikim centralnim bankama u svetu koja je odlučila da podigne cenu novca od početka pandemije pre dve godine.

Bank of England je, kako je saopšteno, „morala da reaguje, čak i u situaciji kada je novi soj koronavirusa – Omikron – zahvatio Britaniju, jer je videla znake upozorenja da bi inflatorni pritisak mogao postati dugotrajan“, navodi agencija Reuters.

To je prilično iznenadilo ekonomske analitičare koji su većinom očekivali da centralna banka neće menjati smer monetarne politike usled novog skoka broja zaraženih koronavirusom u Velikoj Britaniji. Po objavi vesti vrednost britanske funte prema dolaru skočila je na najviši nivo od kraja novembra, a dvogodišnje britanske državne obveznice – osetljive na kretanje kamatnih stopa – zabeležile su rast prinosa za sedam baznih bodova, na 0,56 odsto što je najviši nivo od 1. decembra.

Sa druge strane, američki dolar je pod pritiskom nakon ove odluke. Dolarski indeks, koji meri vrednost američke valute prema korpi šest glavnih rivala, uključujući evro i britansku funtu, počeo je azijsku sesiju na nivou od 95,933 poena nastavljajući dvodnevni pad od 0,61 odsto, koji ga je u četvrtak spustio na 95,850 poena prvi put od 8. decembra.

Američke Federalne rezerve su dan ranije, u sredu, saopštile da će ubrzati povlačenje iz programa kupovine obveznica kako bi on bio okončan u martu, nagovestivši tri povećanja referentne kamate sledeće godine.

Bonitet.com

Tags
Back to top button