Mač sa dve oštrice ili idealno rešenje: NBS je donela nove mere, ali one nikako nisu dobre za sve dužnike – Bankar.rs
DOMAĆE BANKEKreditiNBSSLIDERSVE VESTI

Mač sa dve oštrice ili idealno rešenje: NBS je donela nove mere, ali one nikako nisu dobre za sve dužnike

Narodna banka Srbije omogućila j olakšice za građane koji ne mogu da otplaćuju kredite, ali one na kraju znače produženje krajnjeg roka otplate. Iako ovo može biti značajno rasterećenje mesečnog budžeta, struka upozorava da u isto vreme može biti i mač sa dve oštrice.

Građani koji zbog rasta kamatnih stopa strahuju da neće moći redovno da izmiruju rate kredita, ili to već ne mogu imaće mogućnost da od banaka traže produžetak roka otplate, a banke će, kroz restrukturiranje kredita moći da ga produže. Praktično, rok za keš i potrošačke kredite biće moguće produžiti za tri godine, a za stambene za pet godina.

Benefiti

Dušan Uzelac, urednik ekonomskog portala “‘Kamatica” za “Blic Biznis” kaže da opcija produženja roka otplate kredita ima za cilj da se smanji mesečno opterećenje dužnika, kao i da je idealno rešenje za one koji su već u problemu.

– Benefiti odlaganja otplate kredita su smanjenje mesečnih troškova. Bankarska računica kaže da rata može da se smanji ako se rok produži i obrnuto. Ako ste već u problemu sa otplatom onda kod ove opcije nema zamke, i svako ko je u problemu ovo treba da iskoristi. Ono ima cenu, a ona je duži rok otplate i veća kamata na gomili, kada izračunate do kraja – kaže Uzelac.

Duži rok – “mač sa dve oštrice”

Produženje roka za otplatu kredita, iako u jednu ruku može biti idealno rešenje, jeste i klackalica i mač sa dve oštrice, tvrde poznavaoci, te pre nego što se krajnji rok otplate produži, treba uraditi detaljnu računicu i drugih troškova.

– Ovo takođe može biti i mač sa dve oštrice jer ako ste došli u problem iz nekih drugih finansijskih navika a ne zbog otplate kredita, pametnije je te navike promeniti. Ako iskorigujete kredit a ne menjate navike, onda je pitanje vremena kada ćete ponovo ući u problem – kaže Uzelaca, sa portala “Kamatica”.

On objašnjava da je opcija produženja roka dostupna uvek i svakome i bankarski dužnik može da je traži tokom otplate kredita kod svoje ili kod druge banke. Kako kaže to je suštinski proces, refinansiranje kredita ili u postojećoj banci ili u novoj.

NBS povećala kamatnu stopu

Izvršni odbor Nardone banke Srbije odlučio je pre dva dana da poveća referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 5 odsto. U istoj meri povećana je i stopa na depozitne olakšice – na 4 odsto, kao i stopa na kreditne olakšice – na 6 odsto.

“Donošenjem ovakve odluke, Narodna banka Srbije nastavlja da pooštrava monetarne uslove i utiče na ograničavanje sekundarnih efekata rasta cena putem inflacionih očekivanja i time doprinosi da se inflacija u Srbiji nađe na opadajućoj putanji i vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja do kraja perioda projekcije”, navodi se u saoštenju NBS.

Kako u nastavku navode, nastavak pooštravanja monetarnih politika Evropske centralne banke i Sistema federalnih rezervi očekuje se i u narednom periodu, ali se procenjuje da će se tempo povećanja kamatnih stopa usporiti, odnosno da će visina njihovog povećanja na pojedinačnim sastancima biti manja od dosadašnjih.

Tags
Back to top button