Smrklo kriptovalutama, svanulo advokatima – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Smrklo kriptovalutama, svanulo advokatima

Kriza na tržištu kriptovaluta potresla je velike berze i dovela do pada vrednosti digitalne imovine. Ipak, u toj situaciji postoje i zanimanja koja mogu da profitiraju.

Kako prenosi Rojters, to su advokati koji su zaduženi za bankrot.

Veliki stečaji kripto berze FTX, hedž fonda (fond namenjen ograničenom broju ulagača) Three Arrows Capital kao i kripto zajmodavaca BlockFi, Celsius Network i Voyager Digital zapravo predstavljaju veliku poslovnu priliku za advokatske firme koje savetuju kompanije u problemima.

Velike advokatske firme mogu da zarade više od 100 miliona dolara kroz takse za svoje usluge, dok traju dugotrajnu bankroti, kažu stručnjaci.

„Vi prosto morate da platite grobara, to su komplikovani slučajevi koji otvaraju gomilu novih pitanja, pa ne treba da čudi ako zahtevaju angažovanje advokata“, kaže Adam Levitin, profesor prava na Univerzitetu u Džordžtaunu koji je specijalizovan za stečajno pravo.

Vrednost bitkoina do sada ove godine pala je za 65 odsto, što je uticalo na drugu kripto imovinu i njihove investitore ostavilo u nevolji.

Bankrot platforme FTX koji se dogodio tokom novembra, izazvao je velike poremećaje na globalnom kripto tržištu.

Kako se dodaje, američka advokatska firma, Kirkland & Ellis, koja zastupa kompaniju BlockFi u njenom stečajnom postupku koji je podnet u ponedeljak, svoje usluge naplaćuje do 1.995 dolara.

Kako se dodaje, neke firme su svoje usluge u tim oblastima naplaćivale i do 3,3 miliona dolara svakog meseca.

Stope fakturisanja advokatskih firmi obično nisu javne, ali u slučajevima stečaja advokati kompanije dužnika moraju detaljno da navedu svoje račune, kao i da zatraže sudsko odobrenje za svoje honorare.

Advokati se plaćaju iz imovine stečajne mase, a stručnjaci kažu da sudije retko zahtevaju značajno smanjenje njihovih zarada.

Izvor: Novaekonomija

Tags
Back to top button