TikTok je preplavljen novom metodom za uštedu novca: Da li je efikasna? – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

TikTok je preplavljen novom metodom za uštedu novca: Da li je efikasna?

Ideja o mesečnoj štednji novca po odeljcima za posebne situacije, poput popravke automobila, renoviranja stana ili putovanja, preplavila je naslovnu stranu TikTok-a.

Naime, barem jednom ste videli ovaj snimak na društvenoj mreži, a sam način štednje podrazumeva tehniku koja bodri ljude da plaćaju za stvari u kešu, a kao rezultat, trebalo bi da im ostane više novca.

“Praktično, novac koji imate, ostavljate u kovertama dok vam ne zatreba. Ako ne možete nešto da priuštite sa novcem koji ste ostavili na početku meseca za tu namenu, onda ne uzimate dodatni”, pojašnjava metodologiju senior ekonomista Džejkob Šanel.

“Psihološki, čuo sam od nekoliko klijenata i kolega da je teže fizički potrošiti gotovinu nego koristiti debitnu ili kreditnu karticu”, kaže sertifikovani finansijski planer Džesi Vajdman.

Zaista, ovakva vrsta potrošnje novca dizajnirana je da pomogne ljudima da sačuvaju svoj budžet, naprave ušteđevinu i smanje nepromišljenost prilikom internet kupovine.

“Dokazano je da služi kao efikasan način za uštedu novca… Međutim, kao i mnogo svari, ima svoje prednosti i mane. Generalno bih istakao strategiju sa ljudima koji su identifikovali probleme sa varijabilnom i raznolikom potrošnjom za mesec dana ili probleme sa previše trošenja na kredit”, ističe Vajdman za Marketwatch.

Ovakav vid štednje nije dobar za svakoga, pogotovo ne za one koji koriste radnje koje primaju samo kartice. S druge strane, odlično je za one koji ne mogu da isprate svoju potrošnju.

“Ostavljanje gotovine sa strane svakako ograničava moć potrošnje jer ste fizički ograničeni na gotovinu koju ste izdvojili za različite budžetske kategorije, ali kao i svaki trend, ni ovaj nije potpuno besprekoran. Jedan od najvećih probema je inflacija”, kaže Vajdman.

Izvor: Telegraf

Tags
Back to top button