Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova manja za 1,4 odsto – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Imovina dobrovoljnih penzijskih fondova manja za 1,4 odsto

Neto imovina dobrovoljnih penzijskih fondova u Srbiji na kraju trećeg tromesečja iznosila je 47,1 milijardi dinara i niža je za 1,4 procenata nego tri meseca ranije.

U izveštaju o trećem tromesečju Sektora dobrovoljnih penzijskih fondova, koje objavila Narodna banka Srbije, navodi se da su ukupne uplate tim fondovima u trećem tromesečju bile veće od milijardu, a članovi su povukli 733,4 miliona dinara.

Tokom trećeg tromesečja gubitak od ulaganja iznosio je 915,1 miliona dinara. U strukturi ulaganja i dalje je najviše državnih obveznica, čak 76,4 procenta.

Na kraju trećeg tromesečja u fazi akumulacije nalazi se 214.859 korisnika koji imaju 293.927 sklopljenih ugovora o članstvu u dobrovoljnim penzijskim fondovima. Učešće korisnika usluga penzijskih fondova u ukupnom broju zaposlenih iznosi 9,3 procenta.

Od ukupnih uplata u tom tromesečju 37,1 odsto bile su individualne, 33,2 procenta su bile uplate poslodavaca za zaposlene, dok su 29,7 odsto činile uplate preko penzijskih planova.

Navodi se da je primetan rast individualnih uplata doprinosa u odnosu na prethodno tromesečje. Za ta tri meseca najveći deo isplaćenih sredstava, i to 594 miliona dinara, bio je kroz jednokratne isplate.

Izvor: Biznis.rs

Tags
Back to top button