Potrošački ili keš kredit: Koji da uzmete u banci? – Bankar.rs
KreditiSLIDERSVE VESTI

Potrošački ili keš kredit: Koji da uzmete u banci?

Dva slična bankarska proizvoda, ali jedan od njih ima jednu značajnu prednost

Često u bankarskim reklamama čujemo za ponudu keš ili gotovinskih kredita. To je najpopularniji bankarski proizvod, pa nije ni čudo da ga banke najviše reklamiraju.

Nešto malo manje imamo priliku da čujemo za potrošačke kredite, ali se, s vremena na vreme, pojave kao ponuda.

Šta su potrošački krediti i čemu služe?

Potrošački kredit je bankarski proizvod koji se odobrava sa specifičnom namenom, tačnije za kupovinu određenih dobara ili plaćanje određene usluge.

Kada su u pitanju namenske kupovine, banke najčešće odobravaju potrošačke kredite za plaćanje pri kupovini:

  • bele tehnike
  • pokućstva
  • računara i pratećih komponenti
  • mobilnih telefona
  • nameštaja
  • alata i mašina
  • turističkih aranžmana

Treba istaći da ovo nije nikakav definitivan spisak, već da spektar proizvoda za koji se odobravaju potrošački krediti može biti širok, pa je potrebno da se raspitate u vašoj banci da li je moguće dobiti kredit za kupovinu nečega što planirate.

Treba istaći da, iako postoje neke sličnosti sa keš kreditom, potrošački krediti se ipak razlikuju u nekoliko stvari od gotovinski kredita.

Kod potrošački kredita, novac se na uplaćuje na vaš račun, već se uplaćuje direktno prodavnici kod koje ste, na primer, kupili novi laptop.

Potrošački krediti se ne mogu odobriti onima koji su nezaposleni, dok je kod keš kredita to ponekad, doduše retko, ali ipak moguće.

Postoji još jedna razlika za koju se može reći i da je ključna: za razliku od potrošačkih, keš krediti nisu namenski krediti. Drugim rečima, novac od keš kredita je moguće potrošiti na šta god vi želite i banka tu nema taj stepen kontrole sredstava, kao kada je reč o potrošačkim kreditima.

Da li ćete za nešto uzeti potrošački kredit ili keš kredit – zavisi od toga za šta vam treba novac. Ipak, sloboda raspolaganja novcem koju nudi keš kredit može delovati kao primamljivija opcija…

Izvor: Kamatica.com

Tags
Back to top button