Austrija: Poltičarima veće plate zbog inflacije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Austrija: Poltičarima veće plate zbog inflacije

U Austriji, zbog visoke stope inflacije, rastu plate političarima. Dok zaposleni raznih privrednih grana još pregovaraju o novom kolektivnom ugovoru, odnosno o povećanju plata, političarima one “skaču” automatski.

Revizorska ustanova prosledila je vladi “faktor prilagođavanja” plata, to jest onaj postotak po kojem će plate državnih funkcionera porasti od 1. januara.

Kao osnova se uzima inflacija koja je bila od jula 2021. do juna ove godine, a to je 5,3 odsto.

Time će značajno skočiti primanja, na primer, predsednika Austrije za 1.344 evra mesečno, na 26.701 evro bruto mesečno. Kancelaru će plata biti povećana za 1.200 evra, na 23.840 evra. Poslanicima plata će biti veća za 497 evra, na 9.832 evra.

Povećanje plate stupa na snagu automatski, ukoliko parlament ne donese odluku o neprilagođavanju plata političara stopi inflacije. Dok vladajuće stranke Narodna partija (OVP) i Zeleni ćute, Socijaldemokratska partija (SPO) i Slobodarska stranka (FPO) zahtevaju odluku o neprimenjivanju automatizma prilagođavanja plata inflaciji.

Lider FPO Herbert Kikl zatražio je, čak, da se smanje plate članovima vlade, ali i “lažnoj opoziciji”, zbog lošeg vođenja politike od lokdauna do sankcija protiv Rusije.

Izvor: Euronews

Tags
Back to top button