Glavni indeks Beogradske berze porastao 1,2 odsto – Bankar.rs
BERZAKOMPANIJESLIDERSVE VESTI

Glavni indeks Beogradske berze porastao 1,2 odsto

Na Beogradskoj berzi indeks Belex15 koji meri korpu najlikvidnijih akcija, porastao je protekle nedelje 1,2 odsto, saopštila je brokerska kuća Momentum Securities.

Ovaj glavni indeks Beogradske berze raste tri nedelje za redom i prošle nedelje je dostigao 816,5 poena i neznatno je niži u odnosu na početak godine. Ukupan promet na tržištu, zahvaljujući državnim obveznicama, iznosio je 2,5 milijardi dinara (21,4 miliona evra).

Najprometnija akcija bila je akcija Messer Tehnogas koja je zadržala istu vrednost od 12.300 dinara, ali je najveći deo prometa od 29,3 miliona dinara ostvaren po ceni od 11.800 dinara, a verovatni prodavac je hrvatski investicioni fond ZB Invest koji je na putu da u potpunosti likvidira poziciju u toj hartiji.

Cena akcije Dunav osiguranja je na uzlaznom trendu, a promet je bio 9,3 miliona dinara. Akcije te osiguravajuće kompanije skočile su 3,8 odsto, na 1.146 dinara, nakon što su početkom meseca padale na ovogodišnji minimum od 1.022 dinara.

Akcije Naftne industrije Srbije (NIS) registrovale su skroman promet nakon što se intenzivirala investiciona aktivnost neposredno po objavi poslovnih rezultata za prvih devet meseci, a cena im je porasla 1,5 odsto, na 665 dinara, uz promet od 8,3 miliona dinara.

Akcije Metalca stabilizovale su se neznatno ispod nivoa od 1.600 dinara uz neveliko trgovanje. Sama kompanija je nastavila da stiče sopstvene akcije nakon što su dve nedelje ranije pale na šestogodišnji minimum od 1.220 dinara.

Gubitnike je predvodio Impol Seval koji je pao 5,2 odsto, na 4.738 dinara, uz neveliki promet. Akcije ove kompanije u tekućoj godini nose i dalje odličan prinos od 28 odsto nakon velikog skoka profitabilnosti i isplate rekordne dividende.

Izvor: Beta

Tags
Back to top button