Bitcoin pada kako nemiri u Kini nastavljaju da drmaju tržišta – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Bitcoin pada kako nemiri u Kini nastavljaju da drmaju tržišta

Kriptovalute su oslabile u ponedeljak usred zabrinutosti investitora na svetskim tržištima, izazvanih protestima u Kini protiv ograničenja zbog kovida 19.

Bitcoin, najveći novčić, u jednom trenutku je pao za 3,2 odsto i trgovao se za oko 16.170 dolara u 12.40 sati u Tokiju. Drugorangirani ether je pao za oko četiri odsto, dok su solana, avalanche i dogecoin pretrpeli još oštrije gubitke.

Tenzije koje podstiče Kina dolaze tokom perioda ranjivosti za kripto-tržišta, koja su na ivici zbog prelivanja krize usled pada kripto-berze FTX Sama Bankman-Frieda i sestrinske trgovačke kuće Alameda Research.

Posmatrači kripto-industrije su takođe ukazali na zabrinutost u vezi sa takozvanim omotanim etherom (engl. wrapped Ether – WETH), koji bi trebalo da ima istu vrednost kao ether dok dozvoljava pristup većem broju aplikacija.

Neki izveštaji sugerišu da zabrinutost potiče od šaljivih postova na Twitteru u kojima se lažno tvrdi da je došlo do prekida očekivane veze u vrednosti omotanog ethera i ethera.

Markus Thielen, šef istraživanja i strategije u kripto-zajmodavcu Matrixport, rekao je da nije previše zabrinut za omotani ether, jer je zasnovan na softveru koji se automatski izvršava, poznatom kao pametni ugovor.

“Zbog toga je malo verovatno da će biti manipulisan, jer nijedna osoba, niti centralizovani entitet, ne bi trebalo da bude u mogućnosti da manipuliše pametnim ugovorom otvorenog koda”, koji se takođe može proveriti u smislu da li ima grešaka ili nedostataka, dodao je Thielen.

Pad kripto-imovine u ponedeljak se desio usled pada azijskih akcija i američkih fjučersa. Jedan od rizika u Kini jeste to da je stalna politika Pekinga o ograničenju mobilnosti radi suzbijanja kovida prepreka stabilizaciji domaće potražnje, rekla je Katrina Ell, viši ekonomista u Moody’s Analytics Inc., za Bloomberg TV.

Loš mesec za bitcoin

Tržišta bi takođe mogla biti zabrinuta zbog toga što će nemiri u Kini izazvati dalja ograničenja u lancu snabdevanja na svetskom nivou, rekao je Hayden Hughes, izvršni direktor platforme za trgovanje Alpha Impact. To može otežati suzbijanje inflacije, ostavljajući kamatne stope višim.

Bitcoin je u novembru dosad pao za oko 21 procenat, što je najgori mesečni učinak novčića od juna.

Kolaps FTX-a – koji se nekada hvalio procenom od 32 milijarde dolara, ali je pao u bankrot u roku od nekoliko dana ovog meseca – nastavlja da preti ostatku sektora digitalne imovine.

“Povećan rizik od širenja krize se profiliše u svetu kriptovaluta”, rekao je John Toro, šef trgovanja u berzi digitalne imovine Independent Reserve.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button