Cena nafte pada dok se kineska borba s virusom nastavlja – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Cena nafte pada dok se kineska borba s virusom nastavlja

Cena nafte je ponovno pala jer je Kina pooštrila mere za sprečavanje širenja virusa korona, što može dovesti do smanjenja potražnje u budućnosti.

Svetska referentna vrednost Brent pala je prema 87 dolara po barelu nakon što se prošle nedelje povukla za gotovo devet odsto. Kina je u subotu zabeležila svoj prvi smrtni slučaj povezan sa virusom u gotovo šest meseci, a u nedelju su prijavljena još dva, što je izazvalo strah od daljeg talasa ograničenja u najvećem svetskom uvozniku nafte.

Goldman Sachs Group Inc. je snizio svoju prognozu sirove nafte Brent za četvrti kvartal za 10 dolara po barelu na 100 dolara, navodi se u belešci, a smanjenje je delimično podstaknuto mogućnošću daljih mera u Kini kako broj slučajeva raste.

Sirova nafta je izbrisala dobitke ostvarene na početku tromesečja, kada su Organizacija zemalja izvoznica nafte i saveznici uključujući Rusiju pristali na smanjenje proizvodnje od dva miliona barela dnevno. Moguća zabrana Evropske unije za ruske morske tokove i plan Grupe sedam za ograničenje cena zamagljuju izglede, a zvaničnici će verovatno objaviti nivo ograničenja u sredu dok pojačavaju svoj odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu.

“Tržište je s pravom zabrinuto zbog značajnih broja zaraženih u Kini i neizvesnosti vezane za sprovođenje mera” ograničenja cena, rekli su analitičari Goldmana, uključujući Calluma Brucea. Ipak, za dugoročnije ulagače, pad pruža priliku za zauzimanja “long” pozicija, rekli su.

Cene:

  • Brent za januar smanjio se za 0,7 odsto na 87,04 dolara po barelu na berzi ICE Futures Europe u 5:57 ujutro u Londonu.
  • Cene su niže četvrti radni dan uzastopce, na putu za najduži niz dnevnih gubitaka od avgusta 2021.
  • WTI za isporuku u decembru, koja ističe u ponedeljak, pala je jedan posto na 79,32 dolara po barelu na robnoj berzi u New Yorku.

Slabost tržišta odražava se u razlikama koje se brzo smanjuju. Brent “spread” – razlika između njegova dva najbliža ugovora – bio je 42 centa po barelu unatrag, što je pad od više od dva dolara po barelu pre mesec dana. Ista mera za West Texas Intermediate sada ukazuje na veliku ponudu u kratkom roku.

Ulagači u sirovine takođe su zabrinuti da će dalje agresivno monetarno stezanje dovesti do globalnog privrednog usporavanja, što će naštetiti potrošnji energije. Trgovci će ove nedelje potražiti više tragova o toku povećanja stopa u zapisniku sa poslednjeg sastanka o politici Federalnih rezervi.

“Sa rekordno velikim brojem zaraženih i padom podataka o mobilnosti u Kini, teško je pronaći bika u štali”, rekao je James Whistler, direktor Vanir Global Markets Pte. “Tržišta nafte jednostavno se ne mogu otresti medveda.”

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button