Struja za privredu poskupljuje 70 odsto? – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Struja za privredu poskupljuje 70 odsto?

Najavljeno je novo poskupljenje struje za privredu, ali neće samo ona biti pogođena. Naime, ovo poskupljenje platiće i građani, jer će veliki broj proizvoda i usluga takođe da poskupi. Pekarski i zamrznuti proizvodi, toalet papir i zakup lokala, samo su neki od proizvoda i usluga koji će nakon poskupljenja struje koštati više.

Prema pisanju Demostata, aktuelna cena struje neće dugo potrajati, te će u narednom periodu biti određena nova, još viša cena za privredu, ali i domaćinstva.

Pozivajući se na svoja saznanja u izvorima bliskim Vladi Srbije, Demostat navodi da je cilj nadležnih da cenu struje za privredu dižu u etapama u ukupnom iznosu od 70 odsto. Dosad je cena struje menjana u dve etape. Prvog januara cena struje povećana je na 75 evra po megavat času, a od prvog septembra na 95, i to za privredu. Demostat dalje navodi da će se ovakav trend rasta nastaviti, sve dok se ne dostigne poskupljenje od 70 odsto.

S druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je da će struja za privredu da poskupi za 70 odsto, ali jeste najavio promene u ceni.

Prema njegovim rečima, ključno je takmičenje ko će da privuče nove investitore i zbog toga će cena struje biti povećana za osam do 10 odsto.

Bez obzira na to što će da poskupi električna energija za privredu, ceh će, naravno, platiti građani.

Pravilo – kad poskupljuje struja, poskupljuje sve
Kako za Nova.rs kaže profesor Ekonomskog fakulteta dr Dejan Molnar, cena struje je značajna stavka u ceni brojnih proizvoda.

„Svaki rast cene struje se po pravilu preliva na cenu drugih proizvoda. To svakako znači teži položaj građana i novi udar na standard“, kaže Molnar.

On ističe da će poskupeti sve vrste industrijskih proizvoda.

Ko će da poveća cene proizvoda i usluga?

Stručnjaci smatraju da je sasvim izvesno da će vlasnici preduzeća povećati cene svojih proizvoda i usluga, kako bi nadoknadili troškove i ostvarili željeni profit.

Dakle, iako će novu cenu struje direktno da osete privrednici, ni građani neće ostati imuni.

Najveća poskupljenja pretrpeće oni proizvodi u čiju proizvodnju „ulazi“ velika količina struje.

Kako kaže profesor Ekonomskog fakulteta dr Goran Petković, struja spada u takozvana dobra posredničkog karaktera. To zapravo znači da svojim cenama utiče na cene drugih proizvoda u koje su ugrađene.

Prva grupa proizvoda na koju će se odraziti poskupljenje električne energije biće drugi energenti i repromaterijali.

Međutim, ovo nisu jedini proizvodi čija cena može da „skoči“ usled skuplje struje. Ekonomista Saša Đogović kao primer proizvoda koji će poskupeti naveo je neke od osnovnih životih namirnica.

„Primera radi, možemo da očekujemo poskupljenja pekarskih proizvoda, jer struja tu predstavlja značajan element proizvodnje“, rekao je Đogović.

Takođe, još jedan veliki potrošač struje su hladnjače. Dakle, svi proizvodi koji se zamrzavaju i hlade u riziku su od poskupljenja.

Tako građani mogu da očekuju da će da poskupe meso, riba i morski plodovi, zamrznuto voće, povrće i peciva.
Energetski stručnjak Željko Marković nedavno je istakao da poskupljenja mogu da se očekuju i u čeličanama i pogonima za proizvodnju papira ili peleta, što znači sve – od toalet papira do ogreva.

Koje usluge će poskupeti?

Osim proizvoda koje građani Srbije svakodnevno upotrebljavaju, poskupeće i određene usluge. Tako će, primera radi, cene zakupa morati da povećaju javni prostori koji troše dosta električne energije na osvetljenje i klimatizaciju. Tu spadaju kongresni centri i dvorane, hoteli, apartmani, pa čak i zakup lokala u tržnim centrima.

Izvor: Nova.rs

Back to top button