Istorijska razmena: Francuska šalje gas direktno u Nemačku – Bankar.rs
SLIDERSVE VESTI

Istorijska razmena: Francuska šalje gas direktno u Nemačku

Francuski operater za prenos gasa GRTgaz počeo je u četvrtak prvi put da isporučuje prirodni gas direktno u Nemačku, ispunjavajući obećanje Pariza da će pomoći u ublažavanju energetske krize preko Rajne, dok Berlin pomaže Francuskoj da se izbori sa manjkom u proizvodnji električne energije.

Nakon završetka radova, koji su omogućili preokret istorijskog toka koji je bio usmeren samo na zapad, prirodni gas je počeo da se kreće ka istoku, navodi se u saopštenju GRTgaza. Mrežni operater je otvorio tender za početni kapacitet od 31 gigavat-sat dnevno, koji bi mogao da poraste na čak 100 GWh dnevno, kada se ukinu logistička ograničenja.

“Ovo je prvi put da Francuska šalje gas direktno u Nemačku”, rekao je Thierry Trouve, glavni izvršni direktor GRTgaza. “U slučaju normalne zime, prilično smo optimistični da ćemo zadovoljiti potražnju u Francuskoj, podržati proizvodnju električne energije i osigurati evropsku solidarnost.”

To bi bilo moguće i tokom hladnije zime ako korisnici ublaže svoju potrošnju, rekao je Trouve.

Novi transfer gasa deo je sporazuma između francuskog predsednika Emmanuela Macrona i nemačkog kancelara Olafa Scholza o smanjenju rizika od nestašice energije. Rusija smanjuje isporuke ovog energenta Evropi, pri čemu je Nemačka posebno pogođena, dok se Electricite de France SA bori sa nižom raspoloživošću svojih nuklearnih elektrana nego inače. Kao deo sporazuma, Nemačka je pristala da odloži postupno gašenje dva od svoja tri preostala nuklearna reaktora posle kraja godine.

Isporuke od 100 GWh dnevno predstavljale bi otprilike desetinu francuskog uvoza tečnog prirodnog gasa svakog dana preko četiri terminala u zemlji, rekao je šef GRTgaza. Francuska takođe uvozi ovu energiju cevovodom iz Norveške, a povremeno i iz Španije.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button