Koliko koštaju Nutella i Plazma u regionu – Bankar.rs
LICNE FINANSIJESLIDERSVE VESTI

Koliko koštaju Nutella i Plazma u regionu

Nakon što su ispunili korpe osnovnim prehrabenim namirnicama, novinari Bloomberg Adrije su nastavili kupovinu poznatih svetskih i regionalnih brendova. Osim hrane i pića, na spisku se našao i prašak Persil.

Uporedili smo sedam poznatih prehrambenih proizvoda u naših pet zemalja. Kao i u našoj prethodnoj analizi, obišli smo markete sa najvećim prihodima u pet zemalja Adria regiona: Mercator u Sloveniji, Konzum u Hrvatskoj, Maxi u Srbiji, Bingo u BiH i KAM u Severnoj Makedoniji.

Svesni smo toga da naša metodologija ima nedostataka. Cene variraju po gradovima, zavise i od veličine marketa, a ponekad se cene pojedinih proizvoda menjaju tokom dana.

Našu korpu smo napunili Coca-Colom, malom Milkom, velikim pakovanjem Cedevite, teglicom Nutelle, Plazma keksom, Vegetom i praškom za veš Persil. U obzir smo uzeli i razlike u veličinama pakovanja u pet zemalja Adria regiona.  

Napomene: Nisu bila dostupna jednaka pakovanja proizvoda u svim prodavnicama. Cena Cedevite u Srbiji, Sloveniji i S. Makedoniji odnosi se na pakovanje od 0,9 kilograma. Cena Coca-Cole u BiH odnosi se na pakovanje od 1,25 litara, kao i u S. Makedoniji. Cena Persila u Hrvatskoj i Sloveniji odnosi se na pakovanje od 2,34 kilograma, u Srbiji na 2 kilograma, a u S. Makedoniji na 3 kilograma. Cena Vegete u S. Makedoniji iskazana je za ambalažu od 300 grama. Cena klasične Milke je u Srbiji i BiH izražena za pakovanje od 80 grama. Cena Plazma keksa u S. Makedoniji odnosi se na pakovanje od 450 grama.

Svetski najpoznatije bezalkoholno piće, Coca-Cola, može se zateći u svim prodavnicama, od lokalnih do supermarketa. Tako smo u Sloveniji u Mercatoru 1,5 litara Coca-Cole pronašli za 1,35 evra dok smo u Bosni i Hercegovini 1,25 litara platili 0,9 evra.

Mala Milka čokolada je najskuplja u Hrvatskoj, najvećem “čokoljupcu” u regiji. U Severnoj Makedoniji za isti novac možete kupiti dve, pa vam čak ostane i 15 centi da ublažite cenu Plazme, čijih 300 grama košta 2,39 evra. U Beogradu smo naišli na pakovanje od 150 grama Plazme koje je najjeftinije u regionu (1,06 evra).

Nutella je jedini brend koji smo našli u istom pakovanju u svih pet zemalja. Cena Nutelle od 400 grama je u celoj regiji oko 3,4 evra, gde su opet Makedonci najpovoljniji s cenom od 2,86 evra.

Prašak Persil je stvorio najveći jaz u regiji. Dok je za 2,34 kg praška u Sloveniji potrebno 14,99 evra, u Skoplju tri kilograma Persila koštaju 6,65 evra. Za 26 centi manje možete kupiti pakovanje od dva kilograma Persila u Srbiji.

U zbiru, sedam brendova otežalo je korpu u Sloveniji za 31,24 evra, a u Hrvatskoj za 24,59 evra. U Srbiji i BiH vrednost korpe je skoro jednaka – 20,16 i 20,09 evra, dok je Severna Makedonija jedina ispod 20 evra (19,39 evra).

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button