Cena zlata pala nakon odluke BoE – Bankar.rs
INOSTRANE BANKESLIDERSVE VESTI

Cena zlata pala nakon odluke BoE

Cena zlata je pala usled jačanja američkog dolara, koje je potpomognuto odlukom Banke Engleske (BoE) da nastavi da kupuje obveznice kako bi podržala domaće dužničke hartije od vrednosti.

Plemeniti metal se našao na udaru u protekle dve nedelje jer je vrednost dolara dostigla rekordne nivoe. Cena zlata je u sredu pala na svoj najniži nivo u prethodne dve godine.

Nakon što je centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva intervenisala, dolar je oslabio, a prinos na američke državne obveznice je pao, što je omogućilo zlatu, koje je vezano za dolar, da predahne. Cena zlata je u sredu porasla za 1,9 odsto, što je predstavljalo najveći dnevni skok od početka marta.

Uprkos skorašnjem jačanju, strah od globalne recesije će biti dominantna tema za cenu zlata, smatra Avtar Sandu, zadužen za sirovine u kompaniji Phillip Nova. Analitičari takođe prate kretanja kako bi videli da li je dvogodišnji minimum i najniža tačka nakon pada sa vrednosti od 2.000 dolara po unci, dodao je.

Raspoloženje na tržištu plemenitih metala i dalje ostaje pesimistično jer su Federalne rezerve najavile dalja podizanja kamatnih stopa, a pasivni fondovi čiji se konstituenti oslanjaju na kretanje zlata pali su na najniže vrednosti od maja 2020. Zlato, koje nije kamatonosno, najčešće obrnuto korelira sa kretanjem dolara i kamatnih stopa, upravo zbog toga što ne nosi prinos.

Cena zlata pala je za 0,4 odsto na 1.653,63 dolara po unci u trgovanju na azijskim berzama. Dolar je ojačao ako se posmatra Bloombergov Spot Dollar indeks, a cene srebra, platine i paladijuma takođe padaju.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button