OneCoin koristio lažne kritike da bi poboljšao svoj imidž i privukao investitore – Bankar.rs
FOREXKRIPTOVALUTESVE VESTI

OneCoin koristio lažne kritike da bi poboljšao svoj imidž i privukao investitore

Istraživanje koje je sprovela Digitalna forenzička istraživačka laboratorija (DFRLab) istraživačkog centra Atlantskog saveta sugeriše da je ponzi šema kriptovalute OneCoin koristila lažne kritike na TrustPilot i Quora da bi namamila investitore.

Prema izveštaju objavljenom 29. januara, kompanija OneCoin dobila je abnormalan broj recenzija sa pet zvezdica na TrustPilot nakon što su mediji počeli negativno da pokrivaju OneCoin u oktobru 2019. godine.

Prema izveštaju, od 579 TrustPilot pregleda OneCoin-a, 90% je bilo pozitivno, a oko 400 ocena sa pet zvezdica objavljeno je u jednom mesecu. DFRLab navodi da je i OneCoin dobio neke ocene sa jednom zvjezdicom, ali njih ima daleko manje od pozitivnih kritika.

Istraživači nisu bili u stanju da garantuju da li su nalozi koji stoje iza pregleda neistiniti ili automatizovani zbog dizajna TrustPilota, ali su rekli da je njihova aktivnost bila sumnjiva:

„Međutim, skok u oktobar 2019. godine u broju rejtinga sa pet zvezdica nagoveštavao je nenormalan priliv povoljnih kritika upravo u trenutku kada su se pojavili problemi u odnosima sa javnošću i pravni problemi kompanije OneCoin. Ostaje mogućnost da je priliv i ocena i kritika bio organski, mada su vreme i ekstremna pristranost bili vrlo sumnjivi.“

DFRLab je takođe pronašao profile koji hvale OneCoin na platformi za odgovor na pitanje Quora koji je pokazao „čudno ponašanje, kao što su slike profila, biografske informacije, nedosledna vremena objavljivanja i ekskluzivni interes za rasprave vezane za OneCoin“.

Istraživači pokazuju jedan profil, u kojem je vlasnica sebe opisala kao “stručnjaka za kripto valute i investitora”, ali odgovorila je samo na pitanja o OneCoin-u. Nalog je bio aktivan od januara do marta 2018. godine, a vrhunac mu je bio kada je kompanija OneCoin bila najaktivnija. Izveštaj glasi:

„Kako su uvedeni zakonski izazovi OneCoina, kompanijska piramidalna marketinška šema je privukla značajnu pažnju. Njegova taktika digitalnog marketinga, međutim, bila je podvrgnuta znatno manjoj kontroli.”

OneCoin je jedna od najpoznatijih prevara u prostoru kriptovaluta. Zvanična veb stranica OneCoin prestala je sa radom tek početkom decembra 2019. Tokom istog meseca, sud u Južnom okrugu Njujorka odobrio je nastavak tužbe protiv Davida Pikea, generalnog direktora fonda privatnog kapitala, zbog njegove navodne veze sa prevarom.

Izvor: Cointelegraph

Tags
Back to top button