Goldman Sachs smanjio prognoze rasta indeksa S&P 500 – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

Goldman Sachs smanjio prognoze rasta indeksa S&P 500

Goldman Sachs Group smanjio je ciljanu vrednost indeksa S&P 500 za kraj godine, sa 4.300 na 3.600 poena, tvrdeći da će dramatična promena povećanja kamatnih stopa uticati na vrednost američkih akcija.

Scenario sa većom kamatnom stopom u Goldmanovoj proceni znači da će odnos cene akcije i zarade po akciji biti 15, u odnosu na prethodnih 18, saopštili su u četvrtak stratezi, među kojima je i David J. Kostin. “Naši ekonomisti sada predviđaju da će FOMC povećati kamatnu stopu za 75 baznih poena u novembru, 50 baznih poena u decembru i 25 baznih poena u februaru, pri čemu bi stopa dostigla vrhunac na nivou od 4,5 do 4,75 odsto.”

Goldman je izjavio da i dalje ima rizika zbog sve većih šansi od recesije, koja bi smanjila zaradu, povećala jaz između prinosa i pomerila referentni američki indeks akcija na 3.150 poena. Predsednik Feda Jerome Powell izjavio je da borba protiv inflacije može da izazove recesiju, zbog čega je nastala bojazan da će centralne banke možda poremetiti globalni rast.

Procene akcija i stvarni prinosi su se kretali jedni za drugim u proteklih nekoliko godina, ali ta veza se nedavno promenila, što predstavlja rizik za akcije, saopšteno je iz američke investicione banke. Prema ranijoj prognozi, realna kamatna stopa bi se zaustavila na 0,5 odsto, u odnosu na sadašnju procenu od 1,5 odsto.

Goldman smanjuje svoj cilj jer je nekoliko stratega koje je Bloomberg intervjuisao, smanjilo procene za rast indeksa S&P 500 za kraj godine, iako većina njih i dalje vidi povećanje od 16 odsto do kraja ove godine u odnosu na sadašnji nivo. Analitičari su takođe smanjili ciljane cene američkih akcija, ali još uvek predviđaju skoro 26 odsto povraćaja u narednih 12 meseci. Procene prihoda za S&P 500 povećale su se za šest odsto ove godine, ali od juna beleže određene padove.

Većina investitora je prihvatila da je scenario “tvrdog sletanja” neizbežan, a sada se fokusiraju na vreme, veličinu i trajanje moguće recesije, izjavili su Kostin i njegove kolege. U tom slučaju, tromesečna, šestomesečna i dvanaestomesečna ciljana vrednost indeksa S&P 500 iznosi 3.400, 3.150 i 3.750 poena, izjavili su.

Vrednost indeksa S&P 500 se od 12. septembra nalazi ispod indeksa Stoxx Europe 600, kada su Kostin i njegov tim saopštili da je SAD sigurnija opcija od Evrope. Oni takođe kažu da je rast raspona američkih akcija na 4.300 poena moguć samo ako inflacija popusti.

Goldmanov novi cilj odnosi se na smanjenje indeksa američkih akcija za 4,2 odsto u odnosu na završetak trgovanja u četvrtak. Ova banka predviđa šestomesečni i dvanaestomesečni cilj od 3.600, odnosno 4.000 poena.

Kao i mnoge banke, Goldman savetuje investitorima da zauzmu odbrambeni položaj zbog velike neizvesnosti i da bi trebalo da poseduju akcije kvalitetnih karakteristika, kao i da imaju dobar bilans stanja, visok povraćaj na kapital i stabilan rast prodaje.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button