Mali: Javne finansije stabilne i u doba najveće krize, nastavljamo aranžman sa MMF-om – Bankar.rs
INOSTRANE BANKEMAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Mali: Javne finansije stabilne i u doba najveće krize, nastavljamo aranžman sa MMF-om

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je povodom zamerki u javnosti izrečenih oko odnosa Srbije prema Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), da za onoga ko se manje razume u javne finansije, šta god da se uradi, ništa nije dobro i da je njegova poruka za građane Srbije i investitore da smo finansijki izuzetno stabilna zemlja.

Najavio je i da će Srbija nastaviti aranžman sa MMF-om, a kakav će on biti znaće se posle dogovora sa delegacijom te finanijske institucije čija misija u Srbiju dolazi u oktobru.

“Javne finansije su nam stabilne i u doba najveće finansijske krize koja traje već tri godine. Mi nastavljamo sve investicije, uspeli smo da zadržimo makroekonomsku stabilnost i u prvom kvartalu stopa rasta BDP je bila 4,4 odsto a u drugom 3,9 procenata”, rekao je Mali za Tanjug.

Naglasio je da uprkos izazovima, Vlada Srbije sada radi na tome da obezbedi dovoljno novca da može da finansira sve svoje potrebe, i da uz što manje negativne posledice po građane i privredu prođemo kroz sadašnju krizu.

“Podsetiću da sada imamo kontrolisane cene osnovnh životnih namirnica, kontrolišemo i cene goriva, struje, gasa i država je opet preuzela najveći teret ove krize na sebe kako bi umanjila teret i po privredu i po građane”, istakao je ministar Mali.

Zaduživanje u Emiratima

Govoreći o zaduživanju od Emirata, rekao je da se kroz tamošnje razgovore želelo videti da li možemo da dobijemo novac pod povoljnim uslovima i da smo dobili milijardu dolara po stopi od tri odsto, a kada bismo danas izašli na međunarodno tržište kapitala, ta stopa ne bi bila ispod sedam do 7,5 odsto.

“Tu smo samo na kamatnoij stopi uštedeli oko 40 do 45 miliona dolara. To nasuprot onome što neki kažu neće dovesti do prezaduzensoti Srbije, jer ćemo tim novcem, dobijenim po veoma dobrim uslovima, da refinansiramo obaveze i vratimo kredite koji nam dospevaju u janauru sledeće godine. Tako ćemo obezbediti potrebnu likvidnost i ni na koji način nećemo povećati naš javni dug”, naglasio je Mali za Tanjug.

Kada je reč o saradnji sa MMF, istakao je da je ta institucija veoma važna za Srbiju i da nam je pomogla da prođemo ceo set reformi u proteklih sedam, osam godina.

“Osim toga pomazu nam i jer daju kredibilitet svemu onome što radimo. Na kraju krajeva smanjuju i rizik ulaganja u našu zemlju i zato hoćemo da nastavimo aranžman sa MMF-om. Nikakva odluka o tome kako ćemo to uraditi nije doneta i to će biti tema razgovora sa njihvom misjom kada u oktobru dođe kod nas”, naveo je ministar Mali.

Finansijska podrška MMF-a

Dodao je da se razgovara o tome kako možemo da iskoristimo i finansijsku podršku MMF-a pod mnogo povoljnijim uslovima nego što je to međunarodno tržište kapitala.

“Ko to ne bi uradio!? Zašto bi uzimali nešto što je skupo, ako možemno nešto što je jeftinije, a da zajedno sa MMF nastavimo reformski proces koji smo započeli pre par godina?”, zapitao je on.

Agenda razgovora sa MMF-om se, prema njegovim rečima, sada dogovara.

“Naš cilj je da MMF i nakon isteka sadašnjeg roka ostane u Srbiji jer je to veoma važno da nastavimo reforme koje smo počeli u Srbiji. Oblik saradnje sa MMF-om ćemo definisati u oktobru”, rekao je Mali.

Dodao je da očekuje da ako Srbija bude dobijala neki novac od MMF, to biti po mnogo povoljnijim uslovima nego što se sada može dobiti na međunarodnom tržištu kapitala.

Izvor: Tanjug

Tags
Back to top button