Rast bitcoina se hladi dok se čekaju CPI i “The Merge” – Bankar.rs
KRIPTOVALUTESLIDERSVE VESTI

Rast bitcoina se hladi dok se čekaju CPI i “The Merge”

Rast bitcoina popušta dok trgovci čekaju podatke o inflaciji u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i prate značajnu nadogradnju Ethereumovog blokčejna, događaje koji bi mogli da izazovu volatilnost na tržištima kriptovaluta.


Najjači kripto-novčić je porastao 3,3 odsto u ponedeljak, nakratko prešavši 22.000 dolara pre nego što je ponovo oslabio, vrativši se koja se na nivo koji se malo potom malo menjao do 13:16 sati u Tokiju. Ether, zajedno sa manjim novčićima kao što su cardano i solana, beležio je slabije rezultate.

Ako inflacija u SAD (to jest, CPI – Consumer Price Index – indeks potrošačkih cena) u utorak bude veća od očekivane, mogla bi da najavi dodatna monetarna zatezanja koja loše utiču na cene kriptovaluta. Bilo kakvi nedostaci u nadogradnji Ethereuma kasnije ove nedelje – komercijalno najvažnije kripto-mreže – takođe mogu izazvati uznemirenost.

Bitcoin je skočio za oko 10 odsto 9. septembra, usred širih kretanja oslabljene imovine podstaknute slabijim dolarom koji je nagovestio malo manje straha u godini teškoj za globalna tržišta.

Period zatišja dok se čekaju komentari zvaničnika Federalnih rezervi pre odluke američke centralne banke o kamatnoj stopi kasnije ovog meseca može biti jedan od faktora koji će pomoći bitcoinu, smatra Tony Sycamore, viši tržišni analitičar za Citi Index u Sidneju.

“Tržište zna da sledi pauza od ovog neumoljivog jastrebovski (odnosi se na retoritku koja najavljuje povećanje kamatnih stopa, prim. aut.) nastrojenog diskursa Feda na nekoliko nedelja i da će tempo povećanja kamatnih stopa centralne banke verovatno usporiti”, rekao je on.

Rastući troškovi pozajmljivanja, zajedno sa krizom kod kripto-zajmodavaca i hedž fondova opteretili su bitcoin, ether i širi MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Index sa gubicima od više od 50 odsto u 2022.

Ether, izvorni novčić Ethereumove mreže, posebno je u fokusu uoči prelaska protokola na energetski efikasniji blokčejn, proces poznat “The Merge” (“Spajanje”). Kripto-zajednica je na oprezu u slučaju bilo kakvih grešaka koje mogu ugroziti mnoge finansijske aplikacije koje se oslanjaju na mrežu.

“Nastavljamo zauzimanje dugih pozicija za ether tokom procesa ‘The Merge’, koristeći padove kao prilike za kupovinu”, napisao je u belešci Sean Farrell, šef strategije za digitalnu imovinu u Fundstrat Global Advisorsu. Dodao je da ether nije podlegao padu usled glasina tokom tri prethodne nadogradnje Ethereuma.

Kada su u pitanju opcije na ether, obrazac opklada je ponderisan prema bullish (što predviđa rast vrednosti) raspoloženju investitora, ali slika se uravnotežuje oko datuma realizacije projekta “The Merge”, što sugeriše hedžing uoči tog događaja, prema belešci Genesis Global Tradinga.

Izvor: Bloomberg Adria

Tags
Back to top button