Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i predstavnici privrede potpisali ugovore o saradnji – Bankar.rs
SVE VESTI

Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i predstavnici privrede potpisali ugovore o saradnji

U ponedeljak, 15. maja 2023. godine, u Amfiteatru naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu, održana je svečanost pod nazivom „Šalovanje – i stipendija i karijera“. Departman za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu i predstavnici više od 40 vodećih kompanija iz ove oblasti potpisali su ugovore o saradnji u cilju obezbeđivanja plaćene stručne prakse u kompanijama za studente Departmana za građevinarstvo i geodeziju.

Prema rečima prof. dr Srđana Kolakovića, dekana Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, ovaj fakultet ima vrlo intenzivnu saradnju sa brojnim kompanijama u naučnim i stručnim projektima, a ovakav projekat predstavlja jedan viši oblik saradnje.

„Naša je želja da zajedno u toj sinergiji sa njima poboljšamo i kvalitet naših studenata, a i da pomognemo našim studentima da čim završe fakultet imaju kompanije u kojima će raditi i gde će moći da prenose svoja znanja koja su stekli na Fakultetu tehničkih nauka“, izjavio je prof. dr Srđan Kolaković, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Prof. dr Igor Peško, direktor Departmana za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka, ovom prilikom je istakao da direktno povezivanje studenata sa kompanijama predstavlja obostrani benefit.

„Ovim omogućavamo studentima da još u ranim fazama svoje karijere, odnosno tokom studija, započnu profesionalno bavljenje poslom za koji se i školuju, a kompanijama da obezbede kvalitetan stručni kadar za projekte koji su u toku i za projekte čija realizacija se planira u nekoj bliskoj budućnosti“, izjavio je prof. dr Igor Peško.

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje prof. dr Zoran Milošević osvrnuo se ovom prilikom na značaj otvaranja novih radnih mesta za mlade, a događaju je prisustvovao i zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac koji je istakao značaj ove saradnje za Novi Sad.

„Današnje potpisivanje ugovora je od velikog značaja za grad Novi Sad, kao i uopšte rad Departmana za građevinarstvo i geodeziju Fakulteta tehničkih nauka, jer iz ove fabrike znanja dolaze nam mnogi mladi stručnjaci, mnogi mladi inženjeri, koji će upravo svojim znanjem i svojim radom doprineti daljem razvoju našeg grada i na taj način se upisati na stranice razvoja Novog Sada“, rekao je Crnobarac.

Ova saradnja obezbediće mesta u kompanijama studentima treće i četvrte godine osnovnih akademskih studija i studentima master akademskih studija Departmana za građevinarstvo i geodeziju.

Back to top button