Severna Makedonija usvojila mere štednje električne energije – Bankar.rs
MAKROEKONOMIJASLIDERSVE VESTI

Severna Makedonija usvojila mere štednje električne energije

Vlada Severne Makedonije usvojila je set zaduženja za javne institucije i preporuku građanima i privredi za štednju struje, koji će se primenjivati od 1. septembra ove do 31. marta naredne godine.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši rekao je da je planirano smanjenje potrošnje energije za 15 odsto.

Bekteši je istakao je da su prognoze da Severnu Makedoniju, region i Evropu očekuje jedna od najtežih zima na energetskom planu i da je njegovo ministarstvo napravilo set preporuka i zaduženja kako bi lakše podneli predstojeći period i imali nesmetano i efikasnije snabdevanje električnom energijom.

On je rekao da su paketom “Ušteda struje za bezbednu zimu” za domaćinstva i preduzeća date samo preporuke kojih treba da se pridržavaju kako bi uštedeli električnu energiju, dok su za ustanove predviđene posebne obaveze i kazne ako ne bude ispunjen plan.

Među brojnim preporukama je i ona da građani vodu u bojleru greju samo kada im je to potrebno i po mogućnosti u vreme jeftinije tarife, tokom noći.

Preporučeno je i da mašine za veš i suđe koriste samo kad su puni tokom jeftinije tarife, kao i da isključuju sijalice u prostorijama kada u njima ne borave duže vrijeme, da ugasi računar nakon rada i da isključuju punjače za mobilne telefone.

Građanima i kompanijama je preporučeno, a javne i državne institucije su obavezane da u sezoni hlađenja temperatura klima uređaja ne bude niža od 27 stepeni, a u sezoni grejanja ne viša od 20 stepeni.

Državnim i javnim institucijama je naloženo da ne koriste osvetljenje u unutrašnjim prostorijama i kancelarijama u javnim zgradama u periodu kada ima dovoljno dnevne svetlosti.

Jedna od obaveza je i da se od 1. septembra isključi dekorativna rasveta na fasadama svih javnih objekata i spomenika kulture, a data su i brojna uputstva kako da se poboljša izolacija objekata.

Opštine i grad Skoplje treba da naprave raspored, tako da se na pola ulica i bulevara gasi javna rasveta, naizmenično, na jedan dan, a Javnom preduzeću “Putevi” da odmah počne sa smanjenjem osvetljenja na državnim putevima do minimalno bezbednog nivoa.

Generalni direktor “Elektrana Severne Makedonije” Vasko Kovačevski rekao je da ta državna kompanija radi maksimalnim kapacitetom, u skladu sa trenutnim mogućnostima elektrana i resursima, kao i da potrebe za građane i male potrošače podmiruju isključivo iz sopstvene proizvodnje.

On ističe da je kompanija za sedam meseci ove godine proizvela 2.194 gigavat-časova električne energije, što je 15 odsto više nego u istom period prošle godine, kada je proizvedeno 1.914 gigavat-časova.

Izvor: Capital.ba

Back to top button