NIS najavio isplatu dividendi za narednu nedelju – Bankar.rs
BERZASLIDERSVE VESTI

NIS najavio isplatu dividendi za narednu nedelju

Naftna industrija Srbije (NIS) će isplatiti dividende 22. avgusta 2022. godine, piše u obaveštenju. Bruto iznos dividende biće 35,5 dinara po akciji, u skladu sa odlukom Skupštine akcionara.

NIS će isplatiti ukupno 5,8 milijardi dinara na osnovu dividendi.

Dividenda će biti isplaćena svim akcionarima koji su na nju imali pravo 19. juna ove godine.

NIS će akcionarima JAD “Gasprom Njefta”, JAD “Gasprom” i Srbiji isplatiti dividende direktnom uplatom na račun dok će ostalim akcionarima one biti isplaćene preko Centralnog registra, depoa i kliringa hartija od vrednosti.

Akcijski kapital NIS-a iznosi 81,5 milijardi dinara i podeljen je na preko 163 miliona akcija. Polovina akcija (81,5 miliona) u vlasništvu je ruskog JAD “Gasprom Njefta”. Srbija poseduje 29,9 odsto akcija, a JAD “Gasprom” 6,15 odsto.

To znači da će JAD “Gasprom Njeft” dobiti 2,9 milijardi dinara na osnovu dividende, Srbija 1,7 milijardi dinara, a JAD “Gasprom” 356 miliona dinara.

NIS je tokom 2021. godine ostvario dobit u iznosu od 23,1 milijardi dinara. Deo dobiti (5,8 milijardi) biće utrošen na isplatu dividendi, dok će preostali iznos dobiti (17,35 milijardi dinara) ostati neraspoređen.

Tags
Back to top button